Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС ТВРДИ: ЦИА учествује у убиствима Хамасових лидера

ЦИА, снајка, ЦИА...

Централна обавештајна агенција (ЦИА) помаже Израелу да прикупи обавештајне податке о највишим званичницима Хамаса у циљу њихове елиминације, рекли су неименовани амерички званичници за "Њујорк тајмс".

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан наредио је стварање радне групе фокусиране на Хамас у данима након напада милитантне групе на Израел 7. октобра, рекли су извори. Јединица је фокусирана искључиво на високе званичнике.

ЦИА је такође подигла ниво приоритета за Хамас са нивоа четири на ниво два, рекли су званичници, чиме су "ослобођена" додатна средства за прикупљање обавештајних података. Међутим, с обзиром да су границе Газе још чвршће закључане него пре рата, а Израел намерно омета комуникационе мреже, лист наводи да ће бити потребно "време да се развију нови (људски) извори".

Вашингтон се раније ослањао на Западни Јерусалим за информације о Хамасу, али је одустао од тог приступа када се сазнало да је влада премијера Бенјамина Нетанјахуа поседовала детаље планова групе да нападне Израел, под шифрованим именом "Јерихонски зид", више од годину дана, а да те информације није поделила ни са другим израелским службама ни са својим главним савезником - САД.

САД се наводно надају да ће фокусирање на палестинске милитанте на високом нивоу преокренути неке од негативних последица израелског разарања у Појасу Газе.

Званичници су за "Њујорк тајмс" рекли да су забринути да је фокус Израела на оперативце Хамаса на ниском нивоу био "погрешан", објашњавајући да се они могу лако заменити.

Поред тога, рекли су, пратећи ризик за цивилно становништво је био превелик и могао би чак подстаћи оне који нису чланови да се придруже отпору милитаната.

Шеф америчке Централне команде, генерал Мајкл Ерик Курила, и неколико других високих војних званичника путовали су у Израел више пута како би их позвали да се фокусирају на лидере Хамаса уместо на борце средњег или нижег ранга, наводи се у извештају. Израел је крајем 2023. године тврдио да је убио око трећине од 20.000 до 25.000 бораца Хамаса за које се верује да живе у Гази.

Убиство или хватање главних личности Хамаса за које се верује да су одговорне за напад 7. октобра када је страдало 1200 Израелаца и отето више од 240 били би велика победа у односима с јавношћу Нетанијахуове владе, наводи "Њујорк тајмс".

Амерички званичници верују да је најмање један од њих – вођа групе у Гази, Јехија Синвар – скривен у систему тунела дубоко испод града Кан Јуниса на југу Газе. Други, војни командант Мохамед Деиф, деценијама је избегавао израелске безбедносне службе.

Израел је убио више од 23.000 Палестинаца у Гази од 7. октобра и озбиљно ранио десетине хиљада других, према Министарству здравља енклаве. Резултирајући међународни бес због акција јеврејске државе недавно је кулминирао оптужбама за геноцид које је Јужна Африка подигла против Израела пред Међународним судом правде.

Прочитајте ОВДЕ зашто су Пољаци дигли авионе на граници са Украјином 

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА