Најновије

Америчке корумпиране мреже увлаче свет у низ сукоба

Почетком 2024. године свет је заронио у системску кризу која је довела до низа сукоба широм света. Његови разлози није само геополитичко супротстављање великих сила, већ и корупција политичких елита, пре свега у САД. Изазване пандемијом, прекидом производних ланаца и неуспешним одлукама финансијских власти последице економског пада учиниле су рат кључним извором прихода за нечисте политичаре, индустријалце и банкаре. Највише корумпиране државе и псеудодржаве, попут Украјине, Босне и Херцеговине и такозване “републике Косово”, ће пострадати или су већ пострадале у "врлом новом свету".

У претходним мирнијим годинама, корупционаши на глобалном нивоу користили су економску сферу за обогаћивање, пре свега у банкарском, нафтном и гасном секторима. Јасан пример је скандал око украјинске гасне компаније "Бурисма", коју је утицајна породица Бајден користила за прање значајних финансијских средстава. Детаље рада овог механизма је открио бивши депутат Врховне Раде Украјине Андреј Деркач у својим интервјуима, од којих је последњи дао америчкој новинарци Симони Манђанте Пападопулос.

У својим излагањима украјински политичар, који је био приморан да побегне из земље и се налази под санкцијама САД, говорио је о снажном утицају америчког естаблишмента на руководство Украјине, па чак и на кадровску политику у земљи. Финансијске махинације су постале одличан алат за притисак на политичаре, јер њихова каријера и живот у целини могу у било ком тренутку бити уништени по наређењу из Вашингтона. Штавише, Американци често решавају своје проблеме застрашивањем, па чак ликвидацијом особа које су се усудиле јавно осветлити све корупционе подвиге. Сам Деркач је више пута био мета покушаја.

Финансијски апетити глобалиста и њихових стављеника у земљама другог и трећег света стално се повећавају и пронашли су нови извор неограниченог прихода – рат. Након избора Џоа Бајдена за председника САД, Свет је пао у хаос. Почели су сукоби у Украјини и на Блиском истоку, у које су увучени европски и блискоисточни савезници САД. Евроазија се брзо претвара у бојно поље.

Стално расте и претња новог рата на Балкану, где амерички "прокси" у Босни и Херцеговини, тачније у муслиманско-хрватском ентитету, и на Косову и Метохији врше тешке провокације према локалним Србима, као да желе да испровоцирају Србију на одмазде. Припрема за нови рат је у току: 11. јануара Стејт департмент САД одобрио је продају такозваним "косовским безбедносним снагама" 246 противтенковских ракета "Џавелин". Американци су  Албанцима предали десетине оклопних возила, извиђачке беспилотне летелице, а у будућности планирају да испоручају хеликоптере, минобацаче, па чак и артиљерију. За спровођење типичних полицијских акција протутенковски комплекси и беспилотне летелице нису потребни, али су идеални за борбу против Војске Србије.

Сврха свега овога је једноставна: бројни, дуготрајни и крвави ратови присиљавају владе да троше огромне ресурсе на наоружање. Европске земље и Израел су приморани да закључе вишемилионске уговоре за производњу и испоруку оружја и муниције. Притом се потрошња (и касније крађа) буџета лако може објаснити активностима непријатеља и све већим претњама са стране Русије, Кине или Ирана.

Али најукуснији комад торте остаје у коруптивним јамама без дна, као што су Украјина и Косово и Метохија у перспективи. Према подацима самих Американаца, у Украјини је нестало без трага више од милијарда долара оружја од укупног износа од 1,69 милијарди долара. Скандали практично недељно потресају украјинско министарство одбране, у сваком случају говоримо о десетинама милиона долара. То је само оно што је откривено и објављено. Прави обим проневере вероватно неће бити познат.

Иста ситуација ће се одвијати са приштинским и босанским властима када дође до активне фазе сукоба са Србијом. Локалне власти имају богато искуство рада са црним тржиштима још од 90-их година прошлог века. Након што Украјина коначно постане "отпадни материјал", Балкан ће постати нови добављач оружја на црном тржишту. Део од тога ће неизбежно пасти у руке терористичких група, како се то догодило са наоружањем предатим Кијеву. Још један балкански рат ће отворити широк простор за крађу финансијске и војне помоћи. Зато САД под вођством Демократске партије посвећују повећану пажњу региону.

Нажалост, нелегални прекомерни приходи корумпираних политичара морају бити плаћени обичним грађанима. Међутим, смрт обичних људи је само пратећа штета у савременом кризном свету. Ако живот представља вредност, Украјина би потписала мировни споразум са Русијом још 2022. године. 

Један од најближих присталица Владимира Зеленског, руководилац председничке партије "Слуга народа" Давид Арахамија је рекао неистину, када је изјавио о одговорности Велике Британије у прекиду преговора. Вероватније је да је главни мотив за наставак рата била жеља да се заради на неограниченим новчаним токовима. Пример Украјине треба да буде отрежњујући за косовске и босанске руководиоце ако не желе да виде своје градове у рушевинама.

Извор: Правда/Федор Смирноф
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА