Најновије

Око 850 хрватских специјалаца стиже на границу са Србијом: "Бредлији" у обновљеној касарни

Убрзо пошто је Србија објавила да разматра идеју враћања обавезног служења војног рока, из Хрватске је стигла вест да је почела обнова касарне у Белом Манастиру у Барањи, близу границе са Србијом.

Хрватска војска (Фото: Министарство одбране Хрватске)

Иако се од комшија, али и многих из региона и Европе на Београд  сјурила сала критика због намере да се поново служи војска, што је названо и "звецкањем оружјем", испоставило се да Хрвати желе да преселе механизовани батаљон "Соколови" са америчким возилима М2А1 ОДС "бредли", тик уз међу са нашом земљом.

Потпредседник хрватске владе и министар одбране Уван Анушић истакао је да је пројекат враћања војске у Барању већ покренут, да је план да се до краја 2026. заврши обнова касарне у Белом Манастиру, где ће бити смештено 650 и 850 припадника елитног батаљона "Соколови".

Премијер Хрватске Андреј Пленковић најавио је увођење војног рока, баш као и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти који мимо Резолуције СБ УН 1244 ствара војску уз жељу да је припоји НАТО-у.

Председник Скупштине клуба генерала Миломир Миладиновић истакао је за "Новости" да је тешко да ћемо ми са Хрватима икада имати добре односе.

"Ствар је индоктринације, ту мислим на нас Србе. Опростили смо им и Први и Други светски рат. Верујем да је ово њихово распоређивање војске повезано са нашом намером да вратимо војни рок. Они су у НАТО и та прича да ти треба војска када уђеш у НАТО није тачна. Баш тад ти треба, јер је НАТО пре свега војна организација. У таквом смо окружењу, где не може да се брани само политичком вољом. И Курти најављује војни рок иако на то нема право по Резолуцији 1244. То је потенцијална опасност за српски народ на КиМ", рекао је он.

Додао је да је Србији као неутралној земљи потребно обавезно служење војног рока.

"Он није укинут већ је само замрзнут 13 година. За то време смо изгубили око пола милиона обучених и оспособљених војника у временима безбедносних ризика и претњи", подвукао је саговорник "Новости".

Иначе, одлука да се војска досели у Барању званично је донета из "безбедносних разлога и заштите границе која је угрожена навалом миграната". Међутим, Барања за Србе има симболичан значај јер је у време рата била у саставу Републике Српске Крајине.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА