Најновије

Топла или хладна соба? Која је идеална температура за спавање

Да бисте се наспавали и одморни започели нови дан важно је да вам у спаваћој соби буде одговарајућа температура

Мрачна, проветрена и тиха соба за спавање је све што вам је потребно после напорног дана. Међутим, ако вас и поред наизглед идеалних услова за спавање мучи несаница или нисте задовољни квалитетом сна, треба да обратите пажњу на температуру собе у којој спавате.

Најчешћа грешка коју правимо је претопљавање, а са претопљавањем често долази и до сушења ваздуха, па висока температура и смањена влажност стварају и потешкоће са дисањем, што негтивно утиче на квалитет сна и доводи до јутарњег умора и осећаја неиспаваности.

Шта се дешава са телом када тонемо у сан?
Наше тело прати двадесетчетворочасовни образац раста и пада телесне температуре. Највишу температуру тело достиже у току поподнева, а најнижу око 5 часова ујутру, када она може бити и један до два степена нижа. Дакле, током спавања телесна температура полако опада због смањене производње енергије и појачаног ослобађања топлоте. Врло често због тога осетимо језу и хладноћу када се пробудимо усред ноћи. У јутарњим часовима тело поново почиње да акумулира топлоту и загрева се како би било спремно за дан који следи.

Игнорисањем овог физиолошког процеса и одласком на спавање у јутарњим часовима, ремети се природни ритам, па се због тога може јавити осећај умора, иако сте спавали “довољно”.

Уколико на спавање одлазите у одговарајуће време, а ипак имате проблема, може се десити да ваше тело у току дана достиже вишу температуру, а самим тим му је теже да се охлади, што иницира теже упадање у сан и лошији квалитет сна. Проблем се посебно може испољити код физички веома активних особа и спортиста, који имају вишу телесну температуру, што је узроковно бржом циркулацијом.

Обратите пажњу на понашање свог тела у току дана - уколико се знојите више него што је то уобичајено, ваше тело шаље сигнал да му је потребно хлађење, па се може десити да му је такође тешко да ноћу достигне температуру погодну за квлитетан сан.

Колика треба бити температура у спаваћој соби?

Уколико температура тела теже опада, висока температура у спаваћој соби ће само додатно отежати овај процес. Смањивањем температуре у соби можете помоћи свом телу да лакше постигне одговарајућу телесну температуру за улазак у чврст сан.

Резултати различитих истрживања показују да је идеална температура за спавање између 19 и 22 °Ц, док неки сматрају да је 19 °Ц горња граница за обезбеђивање квлитетног сна, при чему се може закључити да је 18 - 19 °Ц темепратура коју би већина стручњака који се баве овим проблемом препоручила као идеалну.

Заједничко мишљење је да је спавање лошије, а фаза дубоког сна знатно краћа у просторијама у којима је температура нижа од 15 °Ц или виша од 23 °Ц. Ипак, појам савршеног је увек субјективан, па се експериментисањем и мењањем температуре најбоље може утврдити индивидуална идеална температура. Врло је важно да слушате своје тело, а оно ће вам дати најбољи одговор уколико му понудите различите опције.

Извор: Правда/ нуцлеус-енергy.цом

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА