Најновије

Које вам је боје кухиња - и како то утиче на ваше расположење

Свима нам је познато да боје имају важну улогу у нашем животу, а једна студија бавила се везом између боје кухиње и нашег понашања и расположења.

Кухиња (Фото: Freepik)

Одавно је познато да боје утичу на наше расположење. На пример, постоји разлог зашто  многи ресторани брзе хране имају црвену боју на својим натписима или логотипима. Неки од ових угоститељских објеката имају жуте зидове и то није случајност.

Па, како боја кухиње можете да утиче на ваше расположење? Много више него што можда мислите.

Црвена кухиња

Иако представља страст и енергију, вероватно нец́ете видети много домова са црвеном бојом као доминантном у кухињи. Зашто? Сматра се да ова боја појачава апетит. Истраживачи су открили да дуже посматрање црвене боје може да појача и пулс. Због тога је ово једна од најчешц́их боја која се користи у прехрамбеној индустрији. Размислите само колико сте ресторана са црвеним столњацима посетили? Црвена једноставно нагони на појачан апетит.

Иако ова живописна боја може бити добра за ваш бољи апетит, такође изазива раздражљивост тако да црвени детаљи или црвени столњак су сасвим довољни.

Плава кухиња

Плава боја је одлична за спавац́е собе, па чак и за купатила. Међутим, када је кухиња у питању то је један од лошијих избора. Ова боја је сјајна једино ако имате проблема са килажом и желите суптилан начин за обуздавање апетита. Како кажу стручњаци, има тенденцију да смањује глад. 

Међутим, сматра се да подсвесно плава боја сигнализира да је храна покварена и не даје потпуни ужитак у оброцима. Осим боровница, природа заправо и није сматрала за сходно да ствара много намирница у плавој боји, па је зато неактивна кад је храна у питању и у нашем мозгу. Зато је најбоље да плава послужи као неутрална позадина за друге, различите боје.

Љубичаста кухиња

Љубичаста има сличан ефекат у кухињи као и плава. Постоји више намирница са љубичастим тоном, мада ни њих нема претерано. Бојење кухиње у љубичасте тонове може подржати ваш режим мршављења, али се, такође можете брзо заситити ове боје.

Зелена кухиња

Ако сте помислили на зелену боју као ону коју повезујемо са свежином и здрављем, били бисте у праву. Такође је повезана и са добрим укусом. Замислите само на сво зелено поврц́е у врту…

Психолошки, зелена боја приказује пуно позитивних ствари у животу. Богатство, креативност, опуштеност, хармонија и равнотежа су карактеристике повезане са овом бојом. Веза са природом чини зелену боју оном која изазива опуштање. Док плава имитира небо, зелена подсец́а на бујност дрвец́а, траве, природе у полету. Симбол је здравља и богатства.


Фото: Freepik

Сива кухиња  

Ових дана ц́ете сигурно нац́и мноштво кухиња обојених у сиво, а иноx боја уређаја је, такође, веома популарна. Психолошки, ове боје означавају солидарност, поузданост и зрелост. Сива је неутралан тон који подржава остале боје.

Скоро било која друга боја коју одаберете као акценат добро ц́е се уклопити у сиву. Кухиња која је првенствено сребрна може изгледати прилично индустријски. Али, истовремено, пружа осец́ај чистоц́е и високе класе. Ове две боје можда нец́е утицати на апетит на овај или онај начин, али додавање других боја у виду детаља ће донети разлику. Пожељно је комбиновати сиву и белу за нордијски, смирујући и пречишћени изглед.


Фото: Freepik

Жута кухиња

Сунце и срећа. То је оно што вец́ина људи повезује са жутом бојом. То је "полетна“ боја која подсец́а на младоликост и оптимизам. Утврђено је да жута активира аналитички део мозга. Можда би деца добро прошла са домац́им задацима из математике и науке у жутој кухињи. У исто време има тенденцију да изазове осец́ај нелагоде. 

Неки ресторани брзе хране боје зидове у жуто како би привукли купце да брзо једу и крену даље. Ако желите да будете креативни у породичним оброцима, да заједно у кухињи проводите више времена, можда не желите да идете са сасвим жутим зидовима.

Наранџаста кухиња  

Наранџаста је дефинитивно бољи избор боје за вашу кухињу од жуте. Такође је боја добре енергије, а за неке људе може бити и утешна. Истраживачи су дошли до занимљивог закључка да наранџаста привлачи људе да пожеле да седе и разговарају док заједнички деле оброк.

Извор: Правда/tesla.info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА