Најновије

Зашто је страдао Свети Јован? Ово је права истина о свецу кога данас слави велики број Срба

Јовањдан је једна од најзаступљенијих слава у нашој земљи, а по броју свечара налази се на четвртом месту

Фото: @sonepapic88

Празник Свети Јован Крститељ ког 20. јануара слави Српска православна црква, посвећен је Исусовом рођаку познатом као Јован Претеча. Јован се зове Крститељ јер је, по верском учењу, крстио Исуса Христа, а Претеча зато што је најављивао Христов долазак.

Свети Јован је пример чврсте и непоколебљиве вере, поштења, одважности и истинољубивости. Он је био такве моралне чистоте да се пре могао назвати анђелом него смртним човеком, а једини је од свих пророка који је свету могао и руком показати онога кога је пророковао. То је и био узрок његовог страдања, јер је јавно говорио о неморалу и блуду цара Ирода, који је живео у греху са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе. 

Јеванђелист Лука хтео је да пренесе тело Јованово из Севастије где је великог пророка посекао цар Ирод. Успео је само да пренесе једну руку у Антиохију, своје родно место, где је чувана до десетог века, а после пренета у Цариград одакле је нестала у време Турака.

Прича се да је сваке године на дан светитељев архиереј износио пред народ његову руку. Када би се јављала раширена најављивала је родну и обилну годину, а када би била згрчена предсказивала је неродну и гладну. Рука се данас налази у Цетињском манастиру.

Верује се да на овај дан треба опрати иконе. Данас се иконе износе из кућа и перу, односно бришу крпом поквашеном светом водом.

Слава Јовањдан се слави мрсном или посном трпезом, све у зависности да ли "пада" у среду или петак када се слави посно, а осталим данима се слави мрсно.    

Моћ Богојављанске водице - да ли су њена лековита својства само мит?

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА