Најновије

ВУЧЕВИЋ УПОЗОРАВА: Наоружавање Приштине је опасност за Србију (ВИДЕО)

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да су, иако НАТО не ради директно на стварању тзв. косовске војске, неке чланице Алијансе у тај процес директно инволвиране, и истакао да сва војна помоћ коју Приштина добија представља опасност за Србију.

Вучевић је за ТВ Прва рекао да је најављена испорука ракета „џавелин“ Приштини од стране Сједињених Држава није једина војна помоћ коју Приштина добија од стране чланица Алијансе.

„Када додате све оно што су им раније испоручили Турци, Немци и Хрвати. Затим Британци који са њима раде обуку, имају стратешке договоре, повели су њихових тих тзв. десет војника и на Фолкландска, односно Малвинска острва. Због тога смо имали проблем са Аргентином, која, наравно, не признаје Косово, па је писала протесту ноту Србији и питала зашто оно што они виде као део Србије партиципира на нечему што угрожава њихов суверенитет“, рекао је Вучевић.

Он је нагласио да Србији треба мир, а не рат и да је, пре свега, војска неко ко не жели сукобе, јер зна шта они значе.

„Ми чувамо мир, јер Србија побеђује у миру. Ми желимо да се реализује пројекат Србија 2027. Војска је ту да буде гарант мира и чувар слободе наше државе. Али, војска вас чува да не будете зрно које би позобала било која врана, или нека друга птица грабљивица која би долетела и покушала да прогута Србију“, рекао је Вучевић и додао да из тог разлога војска прати шта се дешава у региону.

Министар одбране је појаснио да мисли на хрватска оклопна возила која долазе у Бели Манастир, град који се налази у близини границе Србије.

„За шта је то потребно? Купују 12 авиона Рафале. Несумњиво је да Хрватска много улаже у војску, њихов војни буџет расте рапидно, део су НАТО алијансе и не треба потценити оно што они раде“, рекао је Вучевић.

Говорећи о војним улагањима наше земље, Вучевић је истакао да је Србија 2023. године на одбрану потрошила милијарду и 510 милиона долара и да војни буџет износи два одсто БДП-а.

„Ми имамо и друге изворе финансирања, велике корпорације у оквиру наменске индустрије, које имају сопствене буџете и могу да улажу и остварују, односно извршавају одређене задатке који се тичу одбране државе. Ми ћемо наставити да улажемо, не да бисмо се тркали са неким, не да бисмо трошили бесмислено новац или огромне количине новца, него да би држава била мирнија и сигурнија“, рекао је Вучевић и још једном поновио да се Србија не спрема за рат.

Он је навео да 30. јануара предстоји састанак са председником Србије Александром Вучићем, у оквиру ког ће бити представљен годишњи извештај о стању у Војсци, додајући да на те састанке долази комплетан врх војске и Министарства одбране и да се разговара о ономе што је урађено, али пре свега се дефинишу циљеви и задаци за наредни период.

Говорећи о предлогу за увођење војног рока, рекао је да верује да ће то питање бити решено до краја ове године.

„Апсолутно остајемо врло чврсти као Министарство одбране са тим захтевом или са том иницијативом. Чекамо да добијемо и формалан одговор војног кабинета, председника Србије као врховног команданта оружаних снага. Чека нас, наравно, и нова Влада и нова Народна скупштина. Народна скупштина доноси акте којима се то реактивира. Остаје и организација - од регрутних центара, здравствених центара који треба да врше здравствене прегледе. Наравно, инфраструктуре касарне које треба да прилагодимо новим условима живота. Ми имамо и буџет који би морао да буде у тој припремној години. И онда, наравно, да видимо и колико ће бити трајање војног рока на предлог Војске и Министарства одбране“, рекао је он и додао да остаје да се реши и питање цивилног служења војног рока.

Када је реч о предстојећем конституисању Скупштине, Вучевић је навео да очекује да верификацију мандата и конституисање Скупштине у првој половини фебруара и додао да од тог тренутка тече рок од 90 дана за конституисање Скупштине. 

„Мислим да ће почетком следеће недеље бити званично проглашани резултати и за Београд и ту ће исто кренути рок од 30 дана за конституисање скупштине“, навео је Вучевић.

Осврћући се на расправу у Европском парламенту о изборима у Србији,  истакао је да је та тема искоришћена да би се напала Србија због тога што не жели да призна независност тзв. Косова и уведе санкције Русији.

Прочитајте ОВДЕ шта је Додик открио о рудним богатствима Српске

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА