Најновије

ЗАПАД СЕ ОКРЕЋЕ ПРОТИВ ИЗРАЕЛА: Борељ о израелском финансирању Хамаса

Борељ огољује причу и мења слику у свету о Израелу и дешавањима на Блиском истоку...

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ отворено је оптужио Израел да је финансирао палестинску групу Хамас.

"Хамас је финансирала израелска влада у покушају да ослаби палестинске власти", рекао је Бољељ током говора на шпанском Универзитету у Ваљадолиду, а пренео "Паи".

Борељ је нагласио и да је стварање палестинске државе неопходно како би се решио текући сукоб. 

"Једино решење је стварање две државе које деле земљу за коју су умирали 100 година", рекао је Борељ, напомињући да то решење мора бити "наметнуто споља".

Израелска влада, међутим, снажно одбацује Борељове оптужбе.

"Борељ греши. Далеко од тога да је премијер Бенјамин Нетанјаху настојао да ојача Хамас, као што је то изјавио високи представник ЕУ за спољну политику, већ је он ударио на Хамас у три војне операције великих размера, и то 2012, 2014. и 2021. године. После 7. октобра и масакра над више од 1.000 Израелаца и више од 250 талаца, Нетанјахуов ратни кабинет је наредио израелској војсци да их потпуно уништи", истиче главни Нетанјахуов саветник за спољну политику Офир Фалк.

Тврдње да је Нетанјахуова влада дозволила финансирање Хамаса, као и да је аминовала катарско финансирање Газе, раније су износили и израелска опозиција, као и аналитичари и медији попут "Њујорк тајмса". 

Израелски званичници кажу да је то био део политике коју је већина водећих израелских политичара прихватила као могући начин "модерирања" Хамасових поступака, под претпоставком да ће тако код ове групе "ублажити идеолошки жар".

"Израел је дозволио да у Газу од 2018. године уђу кофери са милионима катарског новца, и то како би одржало крхко примирје са Хамасовим лидерима из Појаса", наводи се у тексту "Тајмса" објављеном још осмог октобра, односно само дан након што је Хамас напао Израел.

Нетанјаху је оштро негирао да је дозволио Катару да финансира Хамас не би ли Палестинце поделио на ривалске политичке таборе. Ипак, он је 2019. године  на једној конференцији рекао да свако ко жели да спречи успостављање палестинске државе треба да подржи јачање Хамаса.

Прочитајте ОВДЕ о вицу који је испричао Зеленски

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА