Најновије

Да ли знате у ком граду су највеће гужве у саобраћају?

Стигао је најновији ТомТом саобраћајни индекс. Покривајући трендове саобраћаја за 2023, овогодишње издање истраживало је 387 градова широм света 

Стигао је најновији ТомТом саобраћајни индекс. Покривајући трендове саобраћаја за 2023, овогодишње издање истражује 387 градова широм света и обухвата показатеље као што су гужве, просечно време путовања, утицај шпица и утицај гужве на животну средину у градовима.

Такође прати цену вожње која, у свету погођеном повећањем трошкова живота, постаје важно разматрање за многе возаче. Ево шта каже овогодишњи извештај.

Који градови имају највеће гужве?

Несрећна вест за становнике Лондона јер је он и даље најспорији град на свету, према ТомТом Траффиц Индексу.

Просечно време путовања за типично путовање од 10 км у граду 2023. било је 37 минута и 20 секунди. Ово је један минут више него 2022. и скоро два минута више него 2021. — што указује на спор, али сталан повратак на тренд сталног повећања саобраћаја пре пандемије.

Ситуација за просечног возача који путује 10 км ујутру и 10 км увече, у време шпица, је још гора. Ови возачи проводе један сат и 28 минута у саобраћају сваки дан, губећи око 38 минута сваког дана због додатног саобраћаја који се ствара у шпицу.

Док Лондон заузима прво место, Даблин, Ирска; Торонто, Канада; Милано, Италија и Лима, Перу заузимају друго, треће, четврто и пето место, када се рангирају по просечном времену потребном за вожњу 10 км кроз сваки град.

У Даблину возачи проводе у просеку 29 минута и 30 секунди возећи 10 км. У Торонту за исту вожњу проводе 29 минута. У Милану су возачи провели 28 минута и 50 секунди, док је у Лими возачима било потребно 28 минута и 30 секунди да пређу 10 км.

У ова четири града возачи губе у просеку један минут на сваки пређени километар због укупног саобраћаја и гужви, али не треба издвајати ових пет градова. Саобраћај је изазов широм света. У овогодишњем индексу је још 80 градова из целог света у којима је возачима потребно више од 20 минута да пређу 10 км.

На листи, нажалост, нема Београда, али ако знамо да је то отприлике удаљеност од Миљаковца до Дорћола, па се сетимо јутарњег и поподневног шпица, место при врху ове листе би нам вероватно било обезбеђено.

Неки градови имају лошији саобраћај од других

Коришћење просечног времена путовања од 10 км за поређење градова је добра полазна тачка за разумевање саобраћаја на глобалном нивоу. Међутим, да бисмо разумели утицај који саобраћај има у сваком појединачном граду, морамо погледати ближе.

Узмимо на пример Лондон – иако је најспорији град на свету са саобраћајем, он је и најспорији град на свету када се саобраћај одвија оптимално (у условима слободног протока, када је време путовања најниже, на пример усред ноћи).

У оптималним условима, возачима у Лондону је и даље потребно око 25 минута да пређу 10 км. Другим речима, саобраћај у просеку кошта лондонске возаче преко 12 минута на сваких 10 км.

Међутим, нису сви градови толико погођени саобраћајем — јапански градови пролазе много боље. На пример, у Токију ће вожња од 10 км у оптималном саобраћају трајати око 18 и по минута. Са гужвом, то исто путовање би трајало 23 минута и 40 секунди. Овде возачи губе само шест минута због гужви у саобраћају – упола мање од Лондона.

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА