Најновије

Изложба “Доситејев долазак у Београд” од 23. јануара у Музеју Вука и Доситеја

Сведочанства о последњој животној етапи Доситеја Обрадовића, а сви заинтересовани изложбу ће моћи да погледају до 18. фебруара

Изложба “Доситејев долазак у Београд” посвећена последњој животној етапи великана српске културе Доситеја Обрадовића биће отворена у уторак, 23. јануара у Музеју Вука и Доситеја. Отварању изложбе претходиће промоција књиге Доситеј Обрадовић (1739/1742 – 1811), ауторке Елиане Гавриловић, у издању Народног музеја Србије.

Међу изложеним делима издвајају се писма која је Доситеј Обрадовић размењивао са блиским пријатељима током боравка у Земуну и Београду. Све странице писама биће доступне посетиоцима у електронској форми, са преписом преузетим из Сабраних дела Доситеја Обрадовића у шест књига, у издању Задужбине Доситеј Обрадовић.

На изложби ће бити представљена и архивска грађа везана за обележавање сто година од Доситејеве смрти и постављање споменика 1914. године — програм свечаности откривања споменика, програм свечане представе Српског краљевског народног позоришта и позивнице за банкет Београдске општине.

Музеј Вука и Доситеја који је у саставу Народног музеја Србије, по својој меморијалној концепцији посвећен је просветитељу и првом министру просвете Доситеју Обрадовићу и Вуку Караџићу, реформатору српског језика, творцу српског књижевног језика.

Изложбу “Доситејев долазак у Београд” отвориће Љиљана Чубрић, музејска саветница у пензији, која ће заједно са теоретичарком књижевности, проф. др Јасмином Ахметагић и ауторком Елианом Гавриловић, музејском саветницом из Музеја Вука и Доситеја, говорити о књизи посвећеној Доситеју Обрадовићу. Поставка може да се погледа до  18. фебруара 2024. године.

Решена вечита дилема - да ли зубе треба прати пре или после доручка?

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА