Најновије

УКРАЈИНА У ПРОБЛЕМУ: Фицо је најавио „болан компромис” за Кијев по питању територија

Да би окончала сукоб, Украјина захтева враћање граница из 1991. године, али је Русија више пута одбијала такве захтеве. Фицо није искључио да ће Кијев морати да направи „болан компромис” по овом питању.

Украјина је данас земља под „апсолутним утицајем“ САД, а у погледу територијалних уступака Кијев ће вероватно морати да направи „болан компромис“. Ово је изјавио премијер Словачке Роберт Фицо.

„Мора да постоји нека врста компромиса, који ће бити веома болан за обе стране. Не знам шта чекају? Да ће Руси напустити Крим, Донбас и Луганск? То је нереално“, рекао је политичар.

Истовремено, он се још једном успротивио уласку Украјине у НАТО и наговестио да ће ставити вето ако желе да донесу такву одлуку.

Фицо је више пута говорио за заустављање испоруке оружја Украјини, почетак мировних преговора и укидање санкција Русији. По његовом мишљењу, антируска ограничења штете словачкој економији. Тврди и да Украјина нема довољно снаге да преокрене ток борби, те да „није способна ни за какву контраофанзиву”.

У Кијеву словачког премијера зову „мини-Орбан”. „У сваком случају, Словачка није била највећи снабдевач помоћи Украјини. Истовремено, надам се да је демократска опозиција у Словачкој довољно јака да спречи Фица да ову земљу претвори у Мађарску“, рекао је у октобру Александар Мережко, председник Одбора за спољне послове украјинског парламента.

Мађарски премијер Виктор Орбан такође критикује подршку Кијева и противи се чланству Украјине у ЕУ и НАТО. Русија је као један од разлога за „специјалну операцију” навела ширење НАТО-а и покушај укључивања Украјине у војни блок. Кремљ је више пута изјављивао да су мировни преговори са Украјином могући тек након што она призна „територијалну реалност“.

Кијев захтева да се документује обнављање граница из 1991. године и крај сукоба. Москва одбацује било какве мировне иницијативе које не би узеле у обзир њен суверенитет над Донбасом, Кримом, Запорожјем и Херсонском области.

КЛИЧКО: Украјина на челу са Зеленским иде у погрешном правцу

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА