Најновије

Наука каже: Када смо неиспавани, постајемо - себични

И то није све. Поред себичности, мање сна утиче и на настанак анксиозности и депресије.

Као што сви знамо, спавање је веома важно за наш здравље. Оно добро утиче на физичко и ментално стање организма, али и целокупан квалитет живота. Међутим, иако сви знамо да недовољно сна може да изазове доста лоших ствари за наш организам, да ли сте знали да непроспаване ноћи могу да буду одговорне за себично понашање људи?

Према истаживању које је објављено у часопису ПЛОС Биологy, неспавање може да утиче на то колико и да ли ће нека особа да помогне другој. Научници су испитали “себичан” ефекат, тако што су спровели три студије. Они су анализирали промене у неуронској активности и понашању које се односи на помагање другима и открили да постоји доста промена када недостаје чак и мала количина спавања.

- Када људи изгубе сат времена сна, постоји јасан ударац нашој урођеној људској доброти и нашој жељи да помогнемо другим људима у невољи. Доследно се показало да сан утиче на наше расположење и когнитивне функције, и зато вероватно утиче на то како се односимо према другима - закључили су научници.

Према истраживањима, они људи који су неиспавани теже ће помоћи другима од оних који су се добро наспавали. А с обзиром да више од половине запослених људи кажу да не спавају довољно током радне недјеље, долазимо до "глобалне епидемије мањка сна”.

Поред себичности, мање сна утиче и на ментално здравље, па постоји повећан ризик од настанка анксиозности и депресије али и физичких оболења као што су дијабетес и гојазност.

А колико нам је сна заиста потребно? Према Центрима за контролу и превенцију болести, одрасли би требало да спавају између 7 и 9 сати сваке ноц́и. Такође, нажалост, супротно популарном мишљењу, додатни сат или два викендом не могу да надокнаде изгубљени сан током напорне недеље.

Како је пита од јабука постала лења пита и да ли је стварно лења?

Извор: цдм.ме

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА