Најновије

Да ли бол у рамену може бити последица карцинома плућа или желуца?

Бол у рамену може бити последица карцинома плућа, али и карцинома желуца. Бол се осећа у близини кључне кости, ту може бити присутна и метастаза. Карцином жучне кесе може дати бол у лопатици. То зовемо рефлектујућим болом, објаснила је докторка Гордана Богдановић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације у емисији на Јутјуб каналу, Пулс здравља.

Она је такође говорила и о реуматским проблемима, а оно што заузима пандемијске размере због самог начина живота, па и мањка активности, јесте дискус хернија.

- Прилично су велике тегобе и болови када се пацијенти јављају због дискус херније или познатије у народу као ишијас. С временом и приликом оптерећивања кичме долази до развлачења дискуса, тада болови почињу да бивају велики и увек су ненајављени, обично при неком покрету, рекла је др Богдановић и напоменула да нам ипак тело наговештава неке сигнале који обично буду незапажени.

Оно што је реуматолог нагласила, јесте да је „важно вежбати било како, него никако“, напомињући да вечину времена проводимо у седећем положају, али је и указала на проблем претеривања и неумереног вежбања и физичке активности.

- Важно је да знате шта су ваше могућности и ако установите да вам је претешко и немате снагу да подигнете рецимо тегове, то значи да та вежба није за вас. То не значи да је то трајно стање, успех је у умерености, балансу и постепеном подизању лествице издржљивости, саветовала је физијатар.

Шта је „хистерични врат“ или тзв. тениски и голферски лакат, као и са којим се физичким боловима можемо суочити и на који начин, погледајте детаљније у емисији Пулс здравља.

Зашто је срушен Жрнов, древни град и тврђава на врху Авале где је данас Споменик незнаном јунаку?

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА