Најновије

Симптом који најављује инфаркт недељама унапред - не игноришите га, иако делује безазлено

Бол у пределу желуца може да завара пацијента који обично помисли да има проблема са варењем.

Монитор (Фото: Unsplash)

Постоје знаци на основу којих се може претпоставити да сте у ризику од инфаркта. Неки од њих могу да се уоче чак и неколико недеља унапред.

Најтипичнији су притисак у грудима, бол, стезање, али и бол у пределу желуца који може да завара пацијента који обично помисли да има проблема са варењем. Такође, сви ови симптоми указују и на ангину пекторис, срчано обољење које је повезано са смањеним дотоком крви у срце и може да инфаркт.

Ипак, нису сви пацијенти у једнаком ризику. У мањој опасности су они који пате од стабилне ангине пекторис, а она се карактерише следећим особинама. Настаје у време кад је срце изложено већем напору, на пример, особа се пење уз степенице или вежба, симптоми трају кратко – пет минута па и краће, бол и тегобе увек су слични и лако их је предвидети, а нестају брже ако се особа одмори или узме лек.

Нестабилна ангина пекторис је она у којој симптоми долазе изненадно, чак и у време одмора, а могу да трају и по 30 минута или дуже. Тегобе се не смирују ни када пацијент узме терапију, а тада је и сасвим могуће да је уследио и инфаркт и тада је време да се хитно јавите лекару.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА