Најновије

Откријте на време "тихог убицу" званог повишени холестерол. Постоји начин...

Холестерол не боли и често нема симптоме, али ако уочите овај детаљ на лицу, идите одмах код лекара-

Здрава храна (Фото: Freepik)

Висок холестерол је озбиљан здравствени проблем који погађа велики број људи, а не придајемо му довољно пажње, односно не схватамо га озбиљно (најчешће игноришемо). Начин живота, стрес, лоша исхрана и мањак кретања утичу на повећање нивоа холестерола у организму.

У наставку текста прочитајте који је то симптом који можете да видите и у свом огледалу, а указује управо на овај здравствени проблем, научите разлику између доброг и лошег холестерола, претње које лош колестерол има за здравље као и методе којима га можете снизити пре него што посегнете за лековима.

Висок холестерол негативно утиче на многе органе. Може резултирати накупљањем наслага на крвним судовима и довести до срчаног и можданог удара, анеуризими и камења у жучи. Такође, често долази у "пакету" с високим крвним притиском и дијабетесом.

Постоји разлика између доброг и лошег холестерола. ЛДЛ колестерол (липопротеини мале густоће) у народу се зове лош холестерол, а његова задатак је да преноси холестерол из јетре у ћелеије. То је онај холестерол који може да проузрокује претходно наведене здравствене проблеме и треба га држати под контролом.

ХДЛ (липопротеини велике густине) је добар холестерол, а његов задатак у организму је сакупљање вишка холестерола из крви и транспорт у јетру где се даље разграђује. Он спречава и смањује штету коју у организму прави лош холестерол.

Један поглед у огледало може јако пуно да открије о здрављу. Када се ради о масноћама у крви, довољно је обратити пажњу на лице, посебно на предео око очију.

Знак повишеног и високог холестерола јесу масна ткива на лицу, нарочито на подручју око очију где је кожа најтања. Ако их имате, лако ћете их уочити. Изгледају као малене куглице масноће или воска, а људи који их имају, треба редовно да контролишу холестерол.

На ризик од добијања високог холестерола утичу многе ствари - од генетске предиспозиције до старосне доби и пола. На пример, жене које су у перименопаузи и менопаузи могу да добију висок холестерол јер им тело смањено лучи естроген, а овај хормон утиче на метаболизам у организму.

Када је пол у питању, мушкарци су ризична група. Ту су још гојазност, нездрав начин живота, пушење, мањак физичке активности, стрес, али и одређени лекови. Добра је вест да се повишен и високи холестерол могу снизити променом животних навика. Пре свега, треба променити начин исхране - смањити унос хране богате масноћама (изнутрице, жуманце, црвено месо, пуномасни млечни производи, фаст фоод).

Такође, треба избегавати пржење хране у дубоком уљу као и припремање јела на свињској масти и рафинираним уљима. Уместо тога бланширајте храну, кувајте је у води или на пари а уместо масти и путера користите маслиново, бучино и хладно прешано сунцокретово уље. Повећајте унос поврћа и воћа, житарица (цело зрно) које су богате влакнима, а уместо црвеног меса и изнутрица једите живинско бело месо и рибу.

Поред исхране, важна је и физичка активност која подразумева минимално пола сата брзе шетње, а све што је изнад тога - то је и боље. Важно је ознојити се.

Извор: К1 инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА