Најновије

Дете може да постане агресор или жртва. Шта год да се деси, најодговорнији су - родитељи!

Шта мислите у шта ће човек одрасти ако од детињства, на физиолошком нивоу, верује да су насиље и агресија потпуно нормални, пита се се психолог Михаил Лабковски.

Психолог Михаил Лабковски често говори о родитељству, а једном приликом објаснио је које су последице физичког кажњавања деце.

"Пријатељи, хтео сам да вам кажем зашто не би требало да ударате децу (ако вам то из неког разлога није јасно)" - рекао је психолог, па детаљно објаснио своје гледиште.

"Када смо под стресом – на пример, малтретирали су нас или смо физички повређени – у крви се ослобађа група такозваних глукокортикоидних хормона. Ово су хормони стреса који су одговорни за одговор "бори се или бежи" на напад.

Али овај процес је прилично сложен и интензиван за тело. Дакле, код деце у присуству родитеља (нарочито мајке), ови хормони се не пуштају у крв. На тај начин природа штити тело детета у развоју од додатног стреса.

Ако сам родитељ постане извор стреса, онда дете до одређеног узраста физиолошки не доживљава насиље над собом као нешто опасно. Односно, нема стреса, њему је то ‘тако треба’, све је нормално, тако би требало да буде.

Шта мислите у шта ће човек одрасти ако од детињства, на физиолошком нивоу, верује да су насиље и агресија потпуно нормални?

Како ће се понашати са својом децом? Шта ћете учинити ако постоји стварна опасност у одраслом добу?

Одговорићу са психолошке, а не са физиолошке тачке гледишта. Овде постоје два сценарија: дете ће постати или агресор или жртва.

Молимо вас да смогнете снаге да признате да овде нешто није у реду и идите код специјалисте да се средите. Могуће је да сте и сами били тучени као дете, а овај образац једноставно не можете да разбијете без помоћи психолога.

Пријатељи, ово је веома озбиљна и веома важна тема. Искрено се надам да ће пре или касније у нашем друштву насиље у породици ишчезнути", заључио је психолог Лабковски.

Извор: Yумама

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА