Најновије

ВУЧИЋ О СВЕТОМ САВИ: Круну тражио на Западу, а архиепископију на Истоку

У Македонском народном позоришту, у Скопљу, одржана је свечана академија поводом обележавања националног празника Срба у Северној Македонији, Дана Светог Саве, којој је први пут присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

- И данас наш пут зависи од избора - да ли ћемо изабрати слободу, или сизеренство. Независност или вазалство. Суверенитет или подаништво. Данас је Србија неутрална и самостална земља, и неће никоме дозволити некоме другом да чува њено небо. Није лако бити на европском путу, а не одрећи се својих традиционалним пријатељима, не окренути им леђа у тешким тренуцима - рекао је Вучић.

Вучић истиче да попут Светог Саве бирамо начин на који остварујемо своје циљеве.

- Јасно нам је као и њему да су мир и јединство једини начин опстанка. Баш као што је знао и да је политика вештина могућег, па је круну тражио на западу, а архиепископију на истоку. Изабрао је школу, законе, учење и ред. Будућност свих нас није могућа без 800 година ових постулата. Ропство се данас заснива на незнању, на заостајању. То је знао и Свети Сава, зато је учио и преводио. Оставио је у аманет својим ученицима да подучавају друге - рекао је председник Србије.

Додао је да морамо поставити јасна правила за оне који долазе после нас, и подсетио и да је Свети Сава своје најважније дело назвао "Законоправилом".

- Годинама сам се питао како је Свети Сава остао најважнија личност наше историје. Захваљујући Доментијану, видео сам да је пропутовао цео свет, да је створио непревазиђени закон у Срба. Том његовом "Крмчијом" ми крмаримо бурним морима, и надам се не чинимо грешке. Владика Николај пише да је Свети Сава, када је као младић дошао у манастир Ватопед, видео величанственост Византије. Он постаје ренесансни ум пре ренесансе. Он је наш први писац, дипломата, просветитељ, први законописац. Он је темељ наше цивилизације - рекао је Вучић.

Ми Срби, уз мајку и Бога, призивамо и дух Светог Саве, рекао је председник, цитирајућу Дучића.

- Следећи мисао наших великана ми враћамо свој дуг Светом Сави, градећи школе, универзитете. Ја бих додао само још неколико речи, о добрим људима који живе у Северној Македонији, и нашој браћи Македонцима. Ово ми нису писали, сам ћу рећи то. Председник сам Србије и не плашим се да кажем. Нама су Македонци најближи народ, ми ближе од Македонаца немамо. То нескривено и јасно кажем свима, и ништа не тражимо од ваше земље - рекао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ о стању на фронту у Украјини 

Извор: Танјуг / Правда 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА