Најновије

СПРЕМА СЕ БРУТАЛНА ИЗДАЈА - Кијев ће сада платити за све и то прескупу цену

Западне владе показују све већи недостатак стрпљења, а самим тим и војне и економске подршке Кијеву.

Расположење у ком Украјина и њени западни савезници улазе у 2024. годину, веома је другачије од оптимизма и наде с којим су чекали 2023. годину, пише за "Телеграф" директор за одбрану и безбедност у "Цивитасу" Роберт Кларк, који додаје да се Кијеву сада припрема брутална западњачка издаја.

УКРАЈИНСКА АРМИЈА НЕМА МУНИЦИЈЕ! Оно што имају не вреди ништа, касетна НАТО муниција није ефикасна

Наводећи да контраофанзива није успела да Русима нанесе одлучујући ударац, као и да је руска економија издржала санкције и брзо се милитаризовала, Кларк указује да се Украјина сада суочава са једним од најјачих ваздушних бомбардовања од почетка рата, и да њен уједињени фронт почиње да се руши док регрутација узима данак.

"Пре само неколико месеци, стоичке украјинске браниоце Запад је најављивао као браниоце либералних вредности и слобода које уживамо. Данас западне владе почињу да сигнализирају недостатак стрпљења, а са њим и недостатак војне и економске подршке Кијеву. Окренути леђа украјинском народу, тако брзо након месеци бруталних борби, је неморално и стратешки немарно", ламентује Кларк, који је 15 година служио у британској војсци.

Разумљиво је, како он каже, да су владе почеле да преиспитују своје нивое посвећености дубоко деструктивном рату којем се не назире крај. 

У међувремену, западне економије и буџети се и даље боре да се опораве од пандемије и прошлогодишњег енергетског шока. Глобални ланци снабдевања су и даље у покрету, а како се Блиски исток распламсава, Хути су све више у стању да диктирају услове трговине и пролаза у Црвеном мору, задајући још један ударац крхкој глобалној економији.

"А пословични слон у војној соби у Украјини – републиканска администрација која се потенцијално враћа у Белу кућу за дванаест месеци – подиже и авет изненадног заустављања америчког финансирања. Чак се и садашња Бајденова администрација борила са побуњеним Конгресом. У међувремену, у ЕУ Виктор Орбан блокира трансфер средстава", набраја Кларк, оцењујући да све то скупа даје "суморну слику".

Директор "Цивитаса" се ипак нада да ће пропасти Путинове амбиције да се западна одлучност сломи пре Русије и апелује на Запад да не изда Кијев, него да настави да га подржава

КО ЋЕ БИТИ ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ? Он им највећу шансу, од СПС ништа

"Ако останемо чврсти, можемо му ускратити победу – и окончати његов убилачки режим. Иначе, руска победа призива, завршавајући 2024. не само смрт украјинске независности, већ и сваке наде у европски суверенитет", убеђује Кларк западне савезнике Украјине.

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА