Најновије

Можда је ситно, али је битно - да ли знате шта значе "длачице" на аутомобилским гумама?

Ово може бити корисно потрошачима који желе да буду сигурни да купују потпуно нове гуме, а не оне које су већ биле монтиране на возило или коришћене на неки други начин.

Када се осврнемо на дизајн и производњу аутомобилских гума, често превидимо ситне, готово невидљиве детаље који играју значајну улогу. Међу таквим детаљима су и ситне длачице које се налазе на површини гума које сте тек купили. Иако на први поглед изгледају као естетски недостатак или вишак, ове длачице имају своју сврху у свету аутомобилизма.

Ове длачице, на енглеском често називане "vent spews" или "rubber hairs" , настају током процеса вулканизације гуме. Вулканизација је процес којим се сирови каучук претвара у чврсту и еластичну форму, а укључује загревање каучука уз додатак сумпора. Током овог процеса гума се ставља у калуп под високим притиском, а ситне длачице су заправо резултат каучука који се истискује кроз мале отворе у калупу.

Примарна функција ових "длака" није повезана с перформансама гума на путу. Уместо тога, оне служе као индикатор да је гума нова и није коришћена. Ово може бити корисно потрошачима који желе да буду сигурни да купују потпуно нове гуме, а не оне које су већ биле монтиране на возило или коришћене на неки други начин. 

Битно је да знате да не постоји одређени број длачица које би свака гума требало да има. Њихов тачан број зависи од дизајна и величине гума, али свака гума их има. 

А шта ако их нема?

Такође, немојте да бринете ако их ваша гума нема јер то нема никаквог утицаја на сигурну вожњу. Пошто се налазе на делу гуме који не додирује пут, оне немају утицаја на то колико добро ваша гума приања на коловоз када је клизав.

Иако се ове длачице троше и нестају након неког времена коришћења, њихова присутност на новим гумама пружа додатну сигурност и гаранцију потрошачима. 

Извор: Правда 

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА