Најновије

ВЛАСТ И ВОЈНО РУКОВОДСТВО "ПЕРУ РУКЕ": Нико не сме да мобилише пола милиона Украјинаца

Упадљиво је да странка Слуга народа Зеленског не жели да преузме одговорност за израду закона о мобилизацији.

Мобилизација у Украјини, која је неопходна ако Кијев намерава да настави рат, постала је проблематична тема у друштву и ни политичко, ни војно руководство не желе да преузму одговорност због непопуларних последица у друштву.

Закон о мобилизацији, који захтевају савезници Кијева, о којем се јавно говорило прошлог месеца, садржи ригорозне одредбе које укључују смањење старосне доби са 27 на 25 година и односи се и на мушкарце и на жене до 60. године живота.

Украјински омбудсман за људска права већ је изнео притужбе на предлог закона, а појавиле су се и примедбе да би корупција могла само да буде повећана.

Ове недеље у украјинској Ради ће почети са радом међуресорна радна група која ће сачинити компромисну верзију закона, јер се сматра да је садашњи нацрт изузетно ригорозан.

Међутим, мушкарцима од 18 до 60 година већ је забрањен излазак из земље и гранична служба их враћа у мобилизационе центре да донесу доказ о изузећу од мобилизације.

О проблемима које изазива нацрт закона најречитије је говорио бивши народни посланик Игор Луценко, који служи у Оружаним снагама Украјине. Навео је да предлог изазива сукоб у Украјини и сматра да нико на власти не жели да преузме одговорност за закон јер је он потенцијални извор унутрашњег сукоба.

Луценко тврди да начин на који се промовише предлог, као и начин на који се о њему расправља, представља крајње малигни приступ и да може да распламса озбиљан унутрашњи проблем, и то без икакве помоћи Руса.

"Сада се заправо одлучује ко ће, како и којим редоследом да гине за отаџбину. И испоставља се да нема људи способних да преузму одговорност на себе", тврди Луценко.

Упадљиво је да странка Слуга народа Зеленског не жели да преузме одговорност за израду овог закона. Њеним посланицима, како пише "Украјинска правда", наређено је да не коментаришу детаље закона и да сва питања новинара усмеравају војној команди.

И "Фајненшел тајмс" је посветио простор овој теми, тврдећи исто – да ни војна команда ни политичко руководство не желе да преузму одговорност, и то у светлу тензија између председника Владимира Зеленског и главнокомандујућег Валерија Залужног.

Зеленски је недавно навео тачан број људи који би требало да буду мобилисани: 450.000 до 500.000 људи. Ово изношење броја било је двоструко необично: прво јер од почетка рата украјинске снаге нису навеле колико је оних које су позвали у војску и који су се добровољно прикључили. Такође, крију и број погинулих и уопште избачених из строја.

Друго, Зеленски је нагласио да је то управо захтев високе војне команде, али да би, пре него што да зелено светло за ново регрутовање, желео да добије детаљније информације од команде о томе зашто је потребно толико бораца.

Занимљиво је да се после ове његове најаве, први пут после фебруара 2022. године, Залужни појавио на конференцији за медије на којој је говорио у своју одбрану и чак одавање података о мобилизацији довео у везу с "одавањем војне тајне".

До изношења овог огромног броја за мобилизацију, Залужни се углавном држао по страни, може се рећи све до прошлог месеца и о давања интервјуа за "Економист" у којем је лансирао тему "ћорсокака на фронту".

Покушавајући да објасни потребу за снижавањем старосне границе за регрутацију Залужни је рекао да је оружаним снагама потребно више људи и да су учествовали у изради новог закона, истичући, међутим, да он сам није одговоран за његове детаље.

Одговарајући на питање о броју од 450.000 до 500.000 људи које је најавио Зеленски, генерал је рекао да "није тражио никакав број" војног особља.

Према речима Марије Золкине из Фондације демократске иницијативе у Кијеву, Залужни је морао да проговори како би објаснио кампању мобилизације јер су "политичке власти покушале да се дистанцирају од првог корака и одговорност за њега пребаце на војно руководство".

Тињајући сукоб Зеленског и Залужног ескалираће, извесно је, у расправама око стратегије украјинске војске, посебно у светлу све слабије помоћи савезника.

ЦИА ОПЕРАТИВАЦ: Украјински генерали би да се повуку, Зеленски им не да

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА