Најновије

Није подржао Вучића, па на почетку 2024. дао оставку у Народном позоришту

"Пре неки дан, на самом почетку 2024. године поднео сам неопозиву оставку и повукао сам се са функције уметничког директора Опере националног театра", рекао је за Nova.rs Никола Мијаиловић, који је више од две године био на челу оперског ансамба националног театра.

Александар Вучић (Фото: принтскрин)

Осврнувши се на период проведен на челној позицији Опере националног театра у Београду Никола Мијаиловић је казао:

- Поносан сам на изузетне успехе и нове снаге којима сам ојачао ансамбл. Оставио сам план рада за целу 2024. годину и захваљујем се свима на сарадњи и подршци.

Именовање чувеног баритона Николе Мијаиловића на место директора Опере Народног позоришта у Београду било је, подсетимо, један од првих потеза глумца који је непуна два месеца раније постављен за вршиоца дужности управника националног театра Светислава Гонцића. Мијаиловић је до тада био у Управном одбору ове куће, и то читаве три године, а Гонцић је у међувремену, крајем 2022. "изашао" из в.д. статуса поставши управник Народног позоришта. И сам Гонцић је потврдио у саопштењу да је Мијаиловић отишао с челне позиције Опере, навевши да је "с великим уметничким ентузијазмом обављао један од најодговорнијих послова у Народном позоришту".

А када је децембра 2021. постављен на место директора Опере Народног позоришта Никола Мијаиловић је за Nova.rs изјавио:

- Прихватити се у овом тренутку обавезе да водите ансамбл Опере националног театра, када је ковид још присутан и не назире му се крај, многи сматрају сулудим. Истина је да нема неповољнијег тренутка, али ми се до сада увек све дешавало у правом тренутку. Немам страх, напротив, стало ми је.

Баритон Никола Мијаиловић постављен је тада, као нестраначка личност, на место директора Опере Народног позоришта у Београду. Иако није желео додатно да образлаже разлоге за неопозиву оставку, али, подсетимо, међу 2.000 људи који су уочи избора 17. децембра ставили свој потпис, односно дали подршку листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане", био је велики број чланова Опере (Јадранка Јовановић, Сања Керкез, Јасмина Трумбеташ Петровић, Жељка Зд‌јелар, Љубица Вранеш, Ивица Томашев, Драгољуб Бајић), на челу са управником Народног позоришта Светиславом Гонцићем. Али, Мијаиловић, интересантно, није био међу њима.

Дојучерашњи директор човек је импресивне биографије. Рођен је у Београду а након завршеног клавирског одсека средње музичке школе "Др Војислав Вучковић", са само 20 година дипломирао је на Бечком конзерваторијуму а са 23 године је магистрирао на "Кертис институту за музику" у Филаделфији.

Након усавршавања у Опери Бастиља у Паризу и Музичкој академији запада у Санта Барбари, своје певачко образовање заокружује дипломом Миланске Скале 1999. године.

Био је првак Опере Народног позоришта у Београду, а као редовни професор шеф је Катедре за соло певање Факултета музичке уметности.

Победник је био Међународног такмичења "Лучано Павароти" у Филаделфији 1995, добитник првих награда на такмичењима студената музике СФРЈ у Херцег Новом 1991. "Марио Ланца" у Филаделфији 1995, као и треће награде на такмичењу "Лејла Генчер" у Истанбулу 1997. године.

Наступао је у оперским кућама широм света од миланске Скале, Бољшој театра, Венеције, Вероне, Лас Палмаса, Дрездена, Хановера, Лајпцига, Токија, Сеула, Пекинга, Беча, Катаније, Тел Авива…

А када је постао члан Управног одбора ове куће био је, како је признао, изненађен:

- Немам контакте ни са једним министарством, водим прилично миран живот. Тада сам рекао да ко год да ме се сетио, захвалан сам, јер ако могу својим знањем и искуством да допринесем својој држави, Народном позоришту, биће ми част… Моја мајка Радмила Смиљанић ме је по овој згради Народног позоришта шетала још у стомаку. У бифеу ме је Љубинка Бобић хранила ћевапчићима, а први наступ у праизведби опере "Отаџбина" Петра Коњовића, у којој сам певао улогу унука, имао сам кад сам имао десет година. Тако да је све из мог детињства везано за Народно позориште…

Извор: Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА