Најновије

КУРТИЈЕВА "ЕВРО ЗОНА": Вучић измолио "само да буде постепено" или ће Србија стварно реаговати!?

Нећкао се неко време режим Аљбина Куртија, али је на крају прихватио убеђивања својих западних савезника и пристао да суспендује одлуку о укидању динара на Косову и Метохији. Питање је само, колико ће то одлагање, али не и потпуна суспензија одлуке – коштати Србију.

Да није реч о још једном притиску који ће отежати ионако готово неиздржив живот Срба на Космету, могло би се о Куртијевој "непослушности" Западу причати и у форми вица. Јер, познато је већ да је свака одлука коју Аљбин Курти донесе – аминована у Бриселу или Америци, а да код њих ништа није џабе.

Све се, дакле своди на трговину. Одлука о одлагању укидања динара тек ће стићи на наплату. Јер, када режим Аљбина Куртија Србији пружа прст, увек заузврат тражи читаву шаку. Заоштравање ситуације, само да би се затим направио мали уступак на који Србија мора одговорити много већим, за Куртија је, чини се, опробан, а притом и поприлично функционалан рецепт.

И све води истом – уступак за уступком се ниже, па се тако непризнато "Косово" сада може похвалити и сопственим регистарским таблицама. Приштина је овог пута можда удовољила ЕУ и тврди да ће обезбедити "довољно дуг период транзиције", али тешко да ће одустати од своје замисли да са Космета протера српску валуту.

Куда, међутим, води најновија Куртијева игра? Каква се сад замка спрема Србији? Зашто је Курти ставио на чекање свој нелегални, али наизглед савршени план да под контролу стави платни промет – односно све финансије које се из Београда сливају ка Србима на Космету?

Сви имају исти циљ

"Сви Куртијеви потези воде само ка једном циљу – потпуном протеривању српског народа са Косова и Метохије. Он у том подухвату има нескривену подршку ЕУ, чији званичници ниједном речју нису осудили етничко чишћење које над Србима спроводи режим у Приштини укидањем српске валуте на Космету. То нам указује на спрегу интереса сецесионистичких власти и Брисела, који саботирају монетарни и финансијски суверенитет Србије у покрајини и заједнички раде на брисању српског народа са његових вековних територија", јасна је Милица Ђурђевић Стаменковски, заменица председника скупштинског одбора за Косово и Метохију.

Прича о "Великој петорци", земљама чланицама Квинте, које напокон прискачу Србима у помоћ, обуздавају Куртија и дозвољавају српском народу да још неко време примају плате и пензије у динарима – сагласни су упућени – само је варка.

Приштина, Брисел и Америка можда носе различите дресове, али сви играју за исти тим.

Дипломата Зоран Миливојевић за РТ Балкан каже да он нема никаквих илузија да је мера о укидању динара, упркос томе што ЕУ има механизме да "спречи илегално коришћење динара од стране ентитета", јасан показатељ усклађености Запада и Приштине.

Циљ им је исти – наметање "државности" такозваног Косова.

"Европски посредници на примеру односа према Приштини показују да је за њих једна сепаратистичка творевина попут тзв. Косова више држава него што је то Србија, пуноправна чланица Уједињених нација. Док позива Београд да се придржава владавине права и постигнутих споразума Брисел ни на који начин не инсистира на обавезама Приштине, нити на њеној одговорности за кршење Резолуције 1244. То показује да су на овом свету само две ствари безграничне - свемир и лицемерје Европске уније", истиче Ђурђевић Стаменковски.

Да је Квинта заиста желела да заустави Куртија у тој намери, то је већ могла да уради, а не да се чека последњи тренутак, рекао је раније председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун који је навео да је то "једноставно прихватање Куртијеве политике да врши притисак на Београд да прави политичке уступке".

Млако негодовање Стејт департмента и европских званичника због укидања динара од почетка је "мирисало" на неискреност.

Такви неубедљиви протести више су личили на мрмљање себи у браду, па тако и не чуди што је економиста Бранко Павловић недавно у разговору за РТ Балкан указао да подршка Куртију није била директна, само из разлога што Запад од Вучића очекује да прихвати француско-немачки план, па "не желе да му у овом тренутку руше подршку".

Неискреност је ту "намирисао" и некадашњи председник Координационог центра за КиМ Небојша Човић.

"Квинта је замолила Приштину или Куртија да повуче одлуку до даљег. Није му рекла да је суспендује потпуно и да не размишља о таквој одлуци, што значи да је то негде у тим њиховим специјалним операцијама договорено. И сад је само питање времена. Можда они и повуку одлуку. Ето сад је он велики поштовалац па сад то пролонгирају кроз одређено време", истакао је Човић за РТС.

Прочитајте ОВДЕ шта је Столтенберг изјавио о ратовима на Балкану

Извор: РТ Балкан / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА