Најновије

Попара: Старинско јело на коме су одрастале генерације

Савремени нутриционисти се не би сложили са оваквим оброком, али их нећмо ни питати за мишљење већ вам доносимо рецепт за једно помало заборављено јело које су наше баке често правиле

Старије генерације се вероватно сећају, али млађи тешко да су јели или да знају шта је попара. Па, време је да науче како се прави ово укусно старинско јело.

Дакле, испратите наредне кораке и научите како да од старог хлеба направите оброк који ће заволети сви ваши укућани, а деца посебно.

У лончић или шерпу сипајте воду до висине неколико прста. Можете ставити и више воде, све зависи колику количину попаре желите да направите. Мера од 2дл воде и 250 до 300 грама хлеба (око пола векне) је мера за једну до две порције.

Укључите ринглу на шпорету на средњу јачину. Ставите лончић или шерпу са водом на укључену ринглу, како би се вода угрејала. У воду убаците комадић маслаца (око 50 грама).

У чинији изломите хлеб на комадиће величине око једаног центиметра. Када вода проври додати изломљени хлеб. Када промешате смеса мора бити густа, али не превише. Сваки комадић, након што се промеша, мора да буде наквашен. С друге стране, смеса не сме бити ни сувише ретка. Изражено у мерама, обично на 2дл воде иде око пола векне хлеба. Но, може доћи до одступања, у зависности од старости хлеба, зато је најбоље на лицу места, постепено додавати шаку по шаку комадића хлеба и мешати. 

Када процените да је смеса густа, станите са додавањем хлеба. Суштински, чак и да направите ретку смесу, оброк ћете моћи да поједете. Исто важи и за прегусту смесу. Питање је само шта више волите. 

Изломите на комаде крављи или овчији сир (ко воли може и козји). На 2дл воде и око 300 грама хлеба, потребно је око 150 грама сира. Додајте у смесу изломљени сир. Мешајте смесу док се сир не отопи и сједини са њом. Склоните лонац са јелом са рингле. Сервирајте попару док је врућа.

Извор: mondo.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА