Најновије

Јована Дишић добитница Награде Милош Црњански за роман "Вакуум“

Ауторка Јована Дишић добитница је престижне Награде Милош Црњански за свој први роман "Вакуум", који је 2022. године објавило Вулкан издаваштво.

Жири Задужбине Милоша Црњанског, у саставу проф. др Бојана Стојановић-Пантовић, проф. др Слађана Јаћимовић и проф. др Мило Ломпар (председник), већином гласова је одлучио да Награду Милоша Црњанског за 2022/2023. годину додели роману "Вакуум" ауторке Јоване Дишић  у којем су приповедањем у првом лицу, обједињени роман лика и образовни роман.

Смештена на маргину животне ситуације, коју просторно представља сугестивно дочарани амбијент малог града, коју егзистенцијално одређује осећање личне неуспешности, обузета несигурношћу у настојању да осветли значај књижевности, јунакиња романа бива уплетена у интригу која се развија у два правца: описујући живот једног полицајца и убице, она постепено допире до тежишних тачака разумевања саме себе. 

Занимљивост заплета, смишљена употреба лајтмотива, промена приповедних планова, разнородни и живописни ликови и ситуације, колоритно осветљен друштвени контекст збивања, уверљива представа о осећајности новог времена и нових нараштаја, представљају својства која су омогућила жирију да се определи за роман Јоване Дишић.

Награду Милош Црњански додељује пишчева задужбина на основу тестаментарног одређења Видосаве Црњански. Награда се додељује сваке две године за најбоље прво дело из једног од оних књижевних жанрова у којима се огледао Милош Црњански. Награда подразумева новчани износ од 2.000 евра, плакету и медаљон са пишчевим ликом. Садашњи донатори награде су Издавачка кућа Клет и Народна библиотека Србије.

Извор: Правда 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА