Најновије

Кинески научници тврде да су створили прво "АI дете" - Тонг Тонг има све способности као права девојчица

Група кинеских научника каже да је створила прво "AI дете" на свету, ентитет који показује понашање и способности сличне онима код трогодишњег или четворогодишњег људског детета.

Под називом Тонг Тонг или "Мала девојчица", прво дете са вештачком интелигенцијом на свету сматра се огромним кораком у правцу АGI (вештачке опште интелигенције).

Представљен на изложби “Frontiers of General Artificial Intelligence Technology“, иновативни модел (AI дете) – вештачке интелигенције је наводно способан за аутономно учење и може показати ниво емоционалног ангажовања који до сада није виђен у развоју вештачке интелигенције.

Према њеним креаторима на Пекиншком институту за општу вештачку интелигенцију (BIGAI), Тонг Тонг непрестано унапређује своје вештине и знање кроз интеракцију са људима и истраживање.

- Тонг Тонг поседује ум и настоји да разуме здрав разум који подучавају људи. Она разликује добро од погрешног, изражава своје ставове у различитим ситуацијама и има моћ да обликује будућност - наводи се у промотивном видеу приказаном током изложбе.

Током поменуте изложбе у Пекингу, посетиоци су могли да комуницирају са девојчицом и посматрају њено понашање на основу њеног програма. На пример, када се програмира да преферира уредну околину, виртуелни аватар би поправио искривљену фотографију на зиду, па чак и донео столицу на коју би се попео да би дошао до оквира ако је био превисок. Ако би неко пролио млеко током симулације, она би донела крпу да то очисти.

Међутим, једна од главних ствари које издвајају Тонг Тонгу од других креација вештачке интелигенције је то што он има моћ да самостално додели задатке себи на основу сопствених вредности и идеала. Њени креатори тврде да је способна да самостално учи и да "има своју радост, љутњу и тугу“.

Извор: zanimljivostidana.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА