Најновије

Да ли знате да постоји "златни сат" за одлазак на спавање? Најздравије је лећи тачно тада, а ево и зашто...

Ако се будите неиспавани и уморни, чак и ако сте спавали осам сати, можда једноставно у погрешно време одлазите у кревет

Стручњаци тврде да је најбоље отићи на спавање у периоду између 22:00 и 23:00 часа и да је то повезано и са мањим ризиком од развоја срчаних болести. Ова тврдња је објављена прошле године у Еуропеан Хеарт Јоурнал – Дигитал Хеалтх, часопису Европског друштва за кардиологију.

- Тело има 24-часовни унутрашњи сат, назван циркадијални ритам, који помаже у регулисању физичког и менталног функционисања. Резултати сугеришу да је већа вероватноћа да ће рани или касни одлазак у кревет пореметити телесни сат, са негативним последицама по здравље кардиоваскуларног система, иако не знамо узроке тога - рекао је аутор студије др Дејвид Планс са Универзитета Еxетер у Великој Британији.

Студија је укључила 88.026 испитаника у Великој Британији. Њихова просечна старост била је 61 година, распон њихових година кретао се од 43 до 79, а 58 посто су биле жене. Током просечног праћења ових људи од 5,7 година 3.172 учесника развило је кардиоваскуларну болест. Инциденција је била највећа код оних који су легали у поноћ или касније, а најнижа код оних који су одлазили на спавање у период од 22:00 до 22:59.

У поређењу са тим "златним сатом", постоји 25 посто већи ризик за развој кардиоваскуларних болести ако легнете у поноћ или касније, 12 посто већи ризик ако одете на спавање у периоду од 23:00 часа до поноћи и 24 посто већи ризик ако заспите пре 22:00 часа.

Није кривац само храна: 4 лоше животне навике које могу да доведу до...

- Наша студија показује да је оптимално време за спавање у одређеној тачки 24-сатног циклуса тела и да одступања могу да буду штетна по здравље. Најризичније време за одлазак на спавање је било после поноћи, потенијално зато што може да смањи вероватноћу да се види јутарња светлост, што ресетује телесни сат - објаснио је др Планс и додао: 
- Иако налази не показују узрочност, време спавање се показало као потенцијални фактор ризика за срце, независно од другох фактора ризика и карактеристика спавања. Ако се наши резултати потврде и у другим студијама, време спавања и основна хигијена сна могли би да буду јефтин циљ јавног здравља за смањење ризика од срчаних болести.

Извор: b92.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА