Најновије

ПРИШТИНА О УКИДАЊУ ДИНАРА: Прелазни период од три месеца за спровођење уредбе

Централна банка такозваног Косова најавила нове мере у склопу укидања динара.

Централна банка такозваног Косова предузеће додатне мере у наредна три месеца како би обезбедио прелазни период за спровођење уредбе о готовинским операцијама, саопштила је та институција.

Прва мера је увођење бесплатне телефонске линије (0800-222-55), имејл адресе за жалбе, као и наменског "вајбер" броја.

Једна од мера, како наводе, предвиђа и поједностављене услове за отварање рачуна у банци, у конкретним случајевима у општинама са српском већином, посебно у четири општине на северу, уз могућност комплетирања докумената (доказ о адреси) након отварања и активирања рачуна.

"Укидање таксе од стране ЦБК за плаћање рачуна институцијама које нису банке, са нагласком на мењачнице, да би се подстакло отварање канцеларија у косовским општинама са већинским српским становништвом, са нагласком на четири општине на северу. Проширивање присуства банкарских и небанкарских институција за покривање подручја на северу земље са додатним експозитурама и повећање пружања финансијских услуга у општинама на северу земље", наводи се у саопштењу.

Истичу да је "олакшавање комерцијалним банкама да пружају банкарске услуге и мобилно банкарство у свакој од четири општине на северу, организовано у циљу да што ближе буде грађанима".

"То је једна од најнових мера ЦБК, као и постављање неколико банкомата као и других уређаја за електронско плаћање (ПОС) или финансијске самоуслуге. Олакшавање процеса за конвертовање динара у евро, од лиценцираних институција и мењачница. Наставак појачане промотивне активности, са персонализованим и уједностављеним материјалима, видео-порукама, као и финансијском едукацијом. Повећање приступа финансијама, и повећање кредитирања и других финансијских пакета. Разматрање услова конверзије са преференцијалним курсевима приликом пријема средстава и подизања на банкоматима (АТМ) са међународним картицама издатим ван Косова", наводи се и наглашава да су то најновије мере које је ЦБК донела након што је на снагу ступила уредба која предвиђа евро као једину валуту на Косову и Метохији.

Из ЦБК су данас саопштили да се ове акције предузимају поред конструктивног ангажовања, на омогућавању механизма преноса средстава на најефикаснији начин из Србије до Косова, преко банкарских рачуна и већ познатих модела, представљених у писму предлога ЦБК-а, са спремношћу да се размотри било која опција.

"Овај план доприноси грађанима, посебно онима са ограниченим приступом финансијама и финансијским услугама и омогућава повећање приступа сигурним финансијама преко банака и мењачница, финансијску инклузију и њихову заштиту од нездравих финансијских активности, као континуирано ангажовање ЦБК-а засновано на најбољим европским праксама", закључује се у саопштењу.

ЕУ ОДОБРИЛА РЕЗОЛУЦИЈУ: Профит од замрзнуте руске имовине иде Украјини

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА