Најновије

ДАЧИЋ: Нећемо дозволити српске жртве због неспремности међународне заједнице

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да смо месецима у ескалацији због неодговорног понашања Аљбина Куртија које проузрокује конфликтне ситуације.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је, коментаришући долазак КФОР-а испред зграда општина на северу КиМ, за РТС рекао да је задатак КФОР-а био да онемогући једнострани акт Приштине, а не да брани запосленима улазак у зграде.

"Они сада чувају градоначелнике под изговором очувања мира. Изгледа да их чувају од власника зграда, Срба, од оних који ту раде, који су ту запослени. Не могу у српским општинама да буду градоначелници које Срби нису изабрали", рекао је Дачић.

Истакао је да су оружане снаге Србије у стању приправности.

"Да дозволимо српске жртве због неспремности међународне заједнице и ратног авантуризма Куртија - то нећемо дозволити", поручио је Дачић.

Ово не сме да се дешава и ово Србија неће дозволити

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је на међународној заједници да сада предузме све што јој закони и међународне обавезе налажу, односно да осигура безбедност и стабилност за Србе на Косову и Метохији.

Дачич је за РТС указао да је већ месецима у току ескалација неодговорног понашања Приштине, које проузрокује конфликтне ситуације.

"Уместо нормализације стално имамо ескалацију коју изазива Аљбин Курти и деескалацију на којој ради део међународне заједнице. Резултат тога јесте један подмукао план - Куртију је дозвољено да нешто ради, међународна заједница се као нешто буни и онда то остаје достигнута ствар која је једностраног карактера и надају се да ће постати политичка реалност", истакао је Дачић.

Нагласио је да улога КФОР-а није да се буни, већ да онемогући једнострани акт и да није улога КФОР-а да стане испред зграда општина и брани српском народу да врати зграде.

"КФОР сада практично чува градоначелнике под изговором очувања мира. Чува их од власника тих зграда, а то су Срби, од оних који ту раде, од запослених. Не могу у српским општинама градоначелници да буду они које нико од Срба није изабрао", навео је Дачић.

Додао је да је Србија на то указивала месецима уназад и да сви добро знају какви су ставови Србије.

"На међународној заједници је да предузме све што јој закони и међународне обавезе налажу, а то значи да се осигура безбедност и стабилност за Србе на Косову и Метохији", апеловао је Дачић.

Истакао је да гаранције КФОР-а ништа не вреде за Србе јер имају за циљ само да их преваре.

"Није то наш негативан однос према њима, него је реч о томе хоће ли они да испуне оно што су дужни да испуне или не. Немојте да провоцирате Србију да Србија мора то да уради. Ако неко мисли да ће ово да траје бесконачно и да ће Србија да трпи такву ескалацију против Срба, да падну жртве, не дај Боже Ја стварно не разумем да ли неко не види или неће да види да таква ствар мора одмах да се прекине", наглашава Дачић.

Према његовим речима, криза на северу Косова и Метохије треба да се заврши тако што ће они који су годинама помагали Приштини окренути телефон или доћи у Приштину и решити проблем.

"Немојте да се играмо жмурке и да се правимо да они не могу да утичу на Куртија. Шта је Курти? Велесила?" Упозорења могу да годе нашим ушима, али од упозорења се не живи. Ако САД не могу да натерају Приштину да то поштују, не знам какво ми можемо да имамо поверење у међународну заједницу и у оне који су покровитељи тог опасног ратног авантуризма у Приштини", рекао је Дачић.

Подсетио је да је Приштина добила визну либерализацију и отварање процеса пријема у Савет Европе.

"Кажу морају да их награде за конструктиван приступ. Па је ли ово конструктиван приступ? Само немојте да после испадне да је Србија крива за тако нешто. Ово не сме да се дешава и ово Срвија неће дозволити", нагласио је Дачић.

Напоменуо је да су српске војне снаге у стању припрвности и упозорио да ће заштитити Србе ако буду морали.

"Да ми дозволимо да падну српске жртве због неспремности међународне заједнице или због ратног авантуризма Куртија... Свакако то нећемо дозволити", нагласио је Дачић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА