Најновије

ТЕНЗИЈЕ: Шта то Борељ поручује Кијеву!?

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ЕУ мора да се припреми за дуг период тензија са Русијом и да због тога мора да развија своју одбрану. Борељ је, на панелу конференције у Минхену повећеном наредним геополитичким приротетима Европске уније, рекао да је спољна и безбедносна политика ЕУ окренута жаришним тачкама у Украјини и на Блиском истоку.

Према речима Бореља, Русија ће бити у искушењу да појача, како је навео, своје политичке и војне провокације против земаља НАТО-а, што изискује даље војне напоре у сарадњи са кључним партнерима као што су САД.

Борељ је рекао да се морају размотрити и различити сценарији о томе колико ће САД бити ангажоване на европској безбедности.

"Најважнији догађаји данас су везани за геополитичка питања у вези са Украјином и Појасом Газе на Блиском истоку, али и за функционално, структурно питање, а то је одбрана. Пре свега морамо да наставимо да подржавамо Украјину, војно и економски", рекао је Борељ.

Он је оценио да је рат у Украјини сукоб високог интензитета у којем се повећавају жртве на обе стране, а технологија невероватном брзином обликује исход рата.

Високи представник је навео да је најважнија безбедносна обавеза према Украјини чланство у ЕУ и поновио да је ЕУ преузела ту обавезу.

Извор: РТС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА