Најновије

СЦЕНАРИО "ДАН ИКС": Западни стручњаци открили стратешки важно место где ће почети рат НАТО-а и Русије!

НАТО се спрема за могући рат са Русијом, који би, према мишљењу западних стручњака, могао да почне у Сувалки јазу. Овај регион је изузетно рањив јер ће његово заузимање омогућити Москви да одсече балтичке земље од остатка Северноатлантске алијансе.

Сувалки превлака је мирно место са брдовитим тереном, шумама и језерима, које се налази на источној ивици НАТО-а. Шетајући њиме лако је заборавити да сте на месту где би ускоро могао да почне рат између Русије и Северноатлантске алијансе, пише „Форум 24“.

Према речима аутора материјала, превлака Сувалки се сматра рањивим местом, пошто тамо руска војска може да зада први ударац у случају сукоба са НАТО-ом. На једној страни је Белорусија која неће да обузда Русију, а на другој Калињинград који је руска ексклава.

Мало људи зна за Сувалки превлаку, али је то стратешки важно место где би могао да избије рат. Осим тога, постоји само један копнени пут од Пољске и средње Европе до балтичких земаља, које су чланице НАТО-а.

Ако Русија заузме превлаку Сувалки, Естонија, Летонија и Литванија ће бити одсечене од својих савезника у централној и западној Европи, пресецајући путеве снабдевања и спречавајући их да примају појачања од других чланица НАТО-а.

Немачка је већ развила сценарио за почетак сукоба са Русијом. Односи ће постати затегнути након што мобилизација почне у фебруару 2024. До јуна, Оружане снаге Руске Федерације ће остварити значајан напредак.

Русија намерава да изврши сајбер нападе и такође искористи тензије међу руском мањином у Естонији. Даља ескалација укључује распоређивање пројектила у Калињинграду и пропагандну кампању. Сукоб ће почети у коридору Сувалки.

У мају 2025. НАТО планира да активира своје планове за одбрану Сувалки превлаке од могућег руског напада из Белорусије и Калињинграда, шаљући 300.000 војника на источни бок алијансе. Овај сценарио је означен као "Дан Кс". Тада се очекује сукоб више од 500 хиљада руских и НАТО снага.

Од почетка специјалне војне операције у Украјини, многи политичари редовно говоре о могућем руском нападу на НАТО. У Немачкој и Естонији кажу да ће рат почети у наредних 3-8 година. Истовремено, војни експерти сматрају мало вероватним да ће Русија ући у продужени сукоб са Северноатлантском алијансом.

Међутим, НАТО је одлучио да игра на сигурно и покренуо највећу војну вежбу од Хладног рата, која је названа „Стеадфаст Дефендер 2024“. Укључује скоро 90.000 војника, као и огромну количину војне опреме, укључујући носаче авиона, разараче, борбене авионе, хеликоптере и дронове, оклопна возила и тенкове.

Русија се такође спрема за могући сукоб. Естонска војна обавештајна служба каже да је Москва и даље довољно јака за могући рат у источној Европи, упркос сукобу са Украјином.

УДАР КУМУЛАТИВНЕ БОЈАВЕ ГЛАВЕ! Руска армија пробила оклопне заштите тенка (ВИДЕО)

Генерал Мартин Херем упозорава да би Москва могла да нападне балтичке државе у року од годину дана од завршетка борби у Украјини. Посету председника Владимира Путина Калињинградској области у оквиру предизборне кампање помно је пратило осам НАТО авиона.

Од 2016. године Русија активно јача своје војно присуство у региону Сувалкијског превлаке, стационирајући тамо војнике, авионе МиГ-31Е са ракетама Кинжал и друго наоружање. Овај регион је привукао пажњу због појачаних геополитичких тензија, након догађаја на Криму 2014. године.

Страхови од могућег руског напада на алијансу нису нови. После Вагнеровог марша ПМЦ-а на Москву прошлог лета, борци покојног Јевгенија Пригожина отишли ​​су у Белорусију, што је изазвало забринутост у Пољској.

До сада је вероватноћа руског напада на коридор Сувалки мала, пошто Москва спроводи специјалну војну операцију у Украјини. У овом тренутку, НАТО активно развија планове за одбрану региона.

Напад на превлаку биће напад на целу Северноатлантску алијансу, односно све земље војног блока ће истовремено деловати против Москве.

ЗАЛУЖНИ ГРМИ! Руси имају предност, наша влас је неспособна 

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА