Најновије

РУСИЈА РАЗУМЕ СРБИЈУ: Поруке Боцан-Харченка!

Русија и Србија.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко уочи годишњице почетка Специјалне војне операције у Украјини изјавио је да је најважније што се десило у Русији невиђено јединство руског народа који је дао пуну подршку председнику Русије Владимиру Путину и потезима државе у вези са ситуацијом у Украјини.

Боцан-Харченко је рекао да се руска привреда потпуно опоравила од санкција Запада и да расте, а да је посебан процват доживела руска наменска индустрија која, како каже, не само да успева да подмири све потребе сукоба у Украјини, већ одговара и на повећане захтеве за извозом оружја.

"Сада имамо и већи развој него прошле године, са више од три одсто у развоју индустрије, а и у другим гранама економије", поручио је Боцан-Харченко.

Он подсећа да је крајње циљеве Москве у сукобу у Украјини јасно одредио председник Владимир Путин, а то су демилитаризација и денацификација, обезбеђивање безбедности Донбаса и нових руских регија, као и безбедност Русије.

Он није желео да коментарише догађања на ратишту и најновија руска напредовања, истакавши да о томе не може да прича више него што је званично саопштено.

"Авдејевка је ослобођена. Али полако идемо даље. Не желим да стварам слику као да је све решено, није било лако и неће бити лако. Било је тешко и биће тешко, јер, у ствари, у питању је рат Запада против Русије. Они су и нагласили да им је циљ стратешки пораз Русије", рекао је Боцан-Харченко.

"То је најважнија ствар за спровођење специјалне војне операције, али у великом порасту је и интерес за куповину руског наоружања од стране низа наших пријатељских држава. Наравно, ми то радимо у оквиру свих међународних уговора и међународних норми", рекао је Боцан-Харченко.

Истакао је да Русија, без штете за снабдевање војске у Украјини, наставља сарадњу у области наменске индустрије у оквиру свих међународних уговора и норми, за разлику од западних земаља које снабдевају Украјину и крше сваку одредбу међународних обавеза и међународних уговора у тој области.

"Нико од њих уопште не размишља и не пази на нека озбиљна ограничења. Да ли, рецимо, постоје ограничења за коришћења неких врста наоружања, да ли је земља која је купила оружје крајњи корисник и то је веома опасно. Постоји могућност да наоружање које иде за Украјину, апсолутно изађе ван сваке контроле, и могуће је да се на крају нађе у рукама терориста", наводи руски амбасадор.

На питање да ли постоји воља за договор две стране, он одговара да је Русија спремна, што је председник Путин више пута поновио, али да је проблем у Кијеву.

"Зеленски је сам себи забранио да преговара. Кијевски режим је проблем јер није самосталан, већ слуша и испуњава све одлуке које добија од Запада", сматра Боцан-Харченко.

Додао је да Русија уопште ни не размишља о тзв. формули мира или формули Зеленског, јер она, како је рекао, нема ништа заједничког са миром и неким озбиљним покушајем политичког споразума, пошто се у њој нешто решава без Русије као најважнијег фактора.

Србија је пријатељска земља, не признајемо тзв. Косово

Говорећи о томе како види позицију Србије према рату у Украјини, Боцан-Харченко је истакао да Русија полази од тога да је Србија пријатељска земља, а да су Срби пријатељски народ и да Русија гради односе са Београдом на тим основама.

"Веома нам је драго да национални интерес Србије не дозвољава да уведе санкције, без обзира на притиске који су почели већ од марта 2022. године и трају до сада. Биће их још наравно, јер Западу је веома стало да се Србија придружи антируским санкцијама. То је један од њихових најважнијих задатака", сматра руски амбасадор.

Када се ради о резолуцијама УН које је подржала Србија, а које осуђују Русију због напада на Украјину, Боцан-Харченко каже да у Москви нису тиме задовољни, али да је Србија, ипак, пријатељска земља.

"У Русији постоји разумевање, с обзиром да је Србије кандидат за чланство у ЕУ, да јој је изузетно тешко да се одупре притисцима Запада", рекао је он.

Русија не признаје тзв. Косово и подржава територијалну целокупност и суверенитет Србије, рекао је Боцан-Харченко и додао да "Србија може да рачуна на безусловну подршку Москве по питању КиМ, пре свега у Савету безбедности УН, где је Русија стални члан".

"Београд може да рачуна на подршку Русије. Нема ту никаквих услова. Наравно, за нас је веома важна подршка пријатељском народу, али Русија уз то, пре свега, полази од норми међународног права", рекао је Боцан-Харченко у интервјуу за Танјуг.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао Орбан

Извор: Танјуг 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА