Најновије

ЦИРКУС У ПЕНТАГОНУ: Украјинска помоћ се краде на велико!

Генерални инспектор Пентагона отворио је више од 50 случајева наводне "крађе, преваре или корупције и преусмеравања" војне помоћи намењене Украјини.

Оптужбе за корупцију појавиле су се скоро одмах након што је помоћ почела да пристиже у Кијев.

Генерални инспектор Роберт Сторч изјавио је да би, иако оптужбе до сада нису поткрепљене конкретним доказима, "то могло да се промени у будућности", преноси "Блумберг".

Додатне истраге о злоупотреби или крађи америчке опреме биће отворене у блиској будућности "с обзиром на количину" оружја које се шаље Украјини и "брзину" којом се то чини, рекао је он.

Један случај који је Сторч истакао укључивао је неидентификоване предмете који су стизали у Пољску у оквиру шире пошиљке оружја, пре него што су нестали из отпремног манифеста када су послати преко границе у Украјину у јуну.

Док се случај нестанка опреме нашао у извештају Сторчове канцеларије прошле године, инспектор тада није рекао да ли су предмети изгубљени или украдени.

Уместо тога, његова канцеларија је навела да особље Пентагона "није имало неопходан увид у све врсте опреме током процеса преноса".

САД су од почетка украјинског сукоба послале војну, економску и хуманитарну помоћ Кијеву у вредности од око 113 милијарди долара. Од тога, око 45 милијарди је потрошено на оружје, муницију и другу војну подршку кијевским снагама.

У лето 2022, "Си-Би-Ес њуз" је у свом извештају оценио да свега око 30 одсто послатог оружја са Запада стигне до линија фронта у Украјини. Отприлике у исто време, руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је да се оружје намењено Украјини појављује на блискоисточним црним тржиштима.

Сторчова канцеларија је од тада послала више од двадесетак људи у Украјину да прате пошиљке америчког оружја. Међутим, оптужбе о корупцији наставиле су да се појављују, а корупција често почиње пре него што оружје и уђе у земљу.

Прошлог месеца, Служба безбедности Украјине (СБУ) објавила је да је открила велики ланац за проневеру у Министарству одбране земље. Према СБУ, петорица осумњичених покушала су да украду 1,5 милијарди гривни (око 39,6 милиона долара) државних средстава намењених за куповину минобацачких граната.

Украјински министар одбране Алексеј Резњиков смењен је са те функције због оптужби за корупцију у септембру. Његов наследник Рустем Умеров објавио је у јануару да је ревизија открила 262 милиона долара трошкова везаних за крађу при набавци оружја.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Борко Стефановић о међународној истрази децембарских избора

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА