Најновије

ЛАЈЧАК ЗВАНИ "ЗСО ОДМАХ!": Потребни нови састанци Београда и Приштине

Састанак у Бриселу био је важан први корак, али су многа питања остала без одговора, изјавио је изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак после нове рунде разговора у Бриселу.

„Поздрављам посвећеност страна у проналажењу одрживог решења за заједнице погођене недавном уредбом ЦБК-а. Данашњи састанак у оквиру дијалога био је важан први корак, али многа политичка питања остају без одговора“, рекао је Лајчак.

Управо због тога сматра да ће "бити потребни додатни састанци".

Делегације Београда и Приштине окупиле су се данас у Бриселу на позив Европске уније са циљем да разговарају о решавању најновије кризе на Косову, која је настала након усвајања уредбе Централне банке Косова, којом је динар се уклања из платног система.

Београд је представљао директор Канцеларије за Косово и Метохију, заједно са челницима Министарства финансија, као и Поштанске штедионице, једине банке чије експозитуре још раде на Косову.

С друге стране, уместо главног преговарача Косова, који је одбио да разговара о динару у Бриселу, наводећи да је то тема која „није за дијалог”, Приштину је у Бриселу представљала делегација Централне банке Косова. 

Обе делегације су најпре одржале билатералне састанке са представником Европске уније Мирославом Лајчаком, а потом је уследио трилатерални састанак.

Српска страна критиковала је Бишљимија управо због одбијања да дође у Брисел, док је Петковић чак рекао да су се он и Лајчак данас сагласили да је тема о којој је разговарано политичко питање, јер има политичке последице.

Петковић је, након састанка, истовремено рекао да је останак и наставак пословања Поштанске штедионице део решења динарског проблема.

С друге стране, Централна банка Косова саопштила је данас да су у Бриселу представили техничка решења за пренос средстава путем банкарских канала како би она била депонована на рачуне корисника у еврима, без икаквих промена у важећем законском оквиру.

С друге стране, они су рекли да „уставна и законска овлашћења ЦБК и Уредба коју је ЦБК наметнула нису доведени у питање нити оспорени од стране ЕУ“, али да је изражена забринутост у вези са потенцијалним утицајем на Србе.

Прочитајте ОВДЕ шта је Захарова поручила Вашингтону

Извор: КосСев.инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА