Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ОДЛИКОВАО РАМУ: "Верни пријатељи" имају заједничког непријатеља - Путина

Украјински председник Владимир Зеленски стигао је у Тирану где ће у оквиру самита "Украјина- Југоисточна Европа", разговарати са "верним пријатељем" Кијева Едијем Рамом, а двојица лидера потписали су и споразум о сарадњи који, према њиховим речима, јача и промовише пријатељство између Албаније и Украјине.

Зеленски је албанског премијера Едија Раму одликовао и највишим орденом Украјине, Орденом кнеза "Јарослава Мудрог" првог степена, највишим признањем које у тој земљи може добити странац. Рама је то, како је образложено, заслужио "изузетним личним доприносом и подршком у рату у Украјини и радом Албаније на подршци Кијеву".

"У билатералним разговорима са премијером и његовим тимом разговараћемо о одбрамбеној и политичкој сарадњи, подршци формули мира и безбедносним споразумима. Албанија је једна од земаља које су потписале Декларацију Г7 из Вилњуса, што ми веома ценимо", навео је Зеленски пред састанак са албанским лидером, док је Рама такође изразио одушевљење својим гостом кога је назвао и  "херојем отпора".

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба захвалио је Албанији на организацији самита за његову земљу.

Албански шеф дипломатије Игли Хасани најавио је да су власти у фази припрема за отварање албанске амбасаде у Кијеву и да се нада да ће до тога доћи "у наредним месецима".

"Албанија подржава слободу, независност и територијални интегритет Украјине. Албанија најоштрије осуђује руску агресију на Украјину", рекао је Хасани, додајући да ће његова земља наставити да подржава Кијев током рата, али и у послератној фази, у обнови државе.

Он је рекао да се нада да ће заједнички самит бити плодоносан и да ће понудити нове перспективе за будућност Украјине.

Рама је, пре сусрета са Зеленским за "Еурактив" изјавио да је Западни Балкан спреман да допринесе борби против Русије усред европских и западних одлагања и ограничења помоћи Украјини.

Западни Балкан, како он каже, сада постаје још значајнији за ЕУ, и они то почињу да схватају "пред претњом заједничког непријатеља – Путина".

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић изјавио у Тирани

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА