Најновије

Град светлости у црно-белом... У Београду се отвара изложба "Слика и реч. Париска стецишта” Давида Пужадоа

Поставку чини више од тридесет фотографија чувеног шпанског фотографа, које су на посебан начин повезане са 25 одабраних песама

Изложба фотографија под називом “Слика и реч: Париска стецишта” биће отворена у четвртак, 8. фебруара у 19:00 часова у галерији Института Сервантес у Београду.

Елегичне, црно-беле призоре француске престонице, које је својим објективом забележио Давид Пужадо, прате стихови песника и песникиња различитих генерација са шпанског говорног подручја.

– Слика говори више од хиљаду речи, али у овој прилици, спој слике и речи распростире се и одјекује на посебан начин – навела је кустоскиња Монсе Ордоњес и додала:

– Нови пројекат Давида Пужада пружа увид у еволуцију његових радова и суптилно открива уметников особени фотографски израз. Пужадове фотографије одишу сетом којој очито није склон, а црно и бело претварају се у светлост у граду у ком слика окупана светлошћу непрестано привлачи поглед.

Поставку чини више од тридесет фотографија које су на посебан начин повезане са 25 одабраних песама.

Чињеница да избор није случајан изложби даје додатну вредност: слике су одабрале песнике на основу њиховог лирског гласа, што је довело до стапања два различита талента и стварања новог уметничког дела већег домета.

Настојало се да избор песникиња и песника буде равномеран како не би преовладали стереотипи. На тај начин, остварено је и међугенерацијско повезивање, чиме се истиче вредност различитих начина изражавања који нас уједињују и чине бољим.

Изложба ће бити отворена у галерији Института Сервантес до 18. априла. Током трајања ће бити организован и низ стручних вођења кроз поставку и то 17. фебруара, 9. и 23. марта, као и 13. априла.

Сва вођења одржавају се на српском, по потреби и на шпанском језику. Почињу у 12:00 часова, а улаз је слободан.

Фотограф Давид Пужадо (Барселона, 1972) бави се културном делатношћу, директор је фестивала Београдски месец фотографије, као и координатор и кустос филмског програма Дани каталонског филма.

Као фотограф већ трећи пут повезује фотографију и поезију. Први сусрет десио се приликом пројекта “Хајме Хил де Биједма кроз фотографију“, управо у сарадњи са Монсе Ордоњес. Изложба је приказана у Институту Сервантес у Београду и Будимпешти, као и у другим салама у Каталонији и Мађарској.

Уследила је поставка “Поезија и азулежо“, где је дао слику португалској поезији, у сарадњи са Институтом Камоеш и Амбасадом Португала. Овог пута, песници су ти који дају глас сликама Давида Пужада.

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА