Најновије

За добар и миран сан - изаберите постељину која није бела

Бела памучна постељина је класика. Она иде буквално уз све, док пружа празно платно за украсне јастуке и ћебад. Али... Ево зашто би управо она могла да вас спречи да добро спавате

Чак 62 посто људи каже да не спава онако како би желело – да ли је за то крива постељина? Стручњаци за спавање тврде да би свежа бела постељина могла негативно да утиче на квалитет сна смањењем нивоа мелатонина. Дакле, која је најбоља боја постељине?

- Боја је важна - тврде стручњаци за спавање и додају: -  Избор боја за вашу спаваћу собу може изгледати само као козметичка преференција, али заиста може утицати на то колико добро спавате. Држите се даље од белог и плавог јер се сматра да ове боје могу утицати на нивое мелатонина.

Мелатонин је хормон који првенствено ослобађа епифиза као одговор на мрак и управља нашим циркадијалним ритмовима (наш 24-часовни телесни сат). Логично је да би светло бела и боја неба били у сукобу са овим хормоном спавања који се производи увече. И управо из тог разлога стручнњаци  тврде да су нијансе у жутим, наранџастим, црвеним и црним тоновима најбоље.

Највећа глобална студиија боја у којој је учествовало 29.596 људи  показала је да тамноплаве и зелене нијансе имају највећи опуштајући и умирујући ефекат на мозак. Значи, ако заиста желите да побољшате квалитет сна ове године, улагање у најбољи душек и постељину је од суштинског значаја.

Када вас засврбе дланови - заборавите на веровања о новцу; Свраб...

Извор: Едукација.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА