Најновије

Ако до сада нисте изували ципеле када улазите у кућу верујемо да убудућехоћете. Ево и зашто...

Често улазимо у дневну собу, трпезарију или кухињу обувени и право "с улице". Да ли сте се запитали да ли са обућом уносите разне бактерије и отрове? Ако се питате да ли би требало да скидате ципеле или да улазите обувени у кућу, ево неколико разлога који ће вас сигурно убедити да се обавезно следећи пут изујете пред вратима.

Бактерије

На обући уносите у кућу разне бактерије. Једна студија Универзитета у Аризони испитивала је бактерије које се налазе на обући. Пронашли су да на спољној страни обуће има чак око 420.000 бактерија, укључујући и Ешерихију коли, бактерије које изазивају дијареју, плућне бактерије и бактерије које изазивају менингитис.

Отрови

Једно истраживање спроведено од стране “Енвиронментал Сциенце & Тецхнологy” открило је да на обући унесемо у кућу разне отрове, међу којима се налазе и неки веома штетни пестициди, а једна друга студија показала је да је 98 одсто оловне прашине у кући, која је такође веома штетна, долази преко обуће.

Прљавштина

На страну бактерије и отрови, на обући уносимо блато, прашину и прљавштину. То значи да ћемо морати да потрошимо више времена и новца на чишћење.

Узнемиравање укућана

Када улазите обувени правите много буке, поготово ако имате плочице и потпетице на ципелама. Изујте се и пустите укућане да мирно спавају.

Стопала воле да су слободна

Осим ако не носите специјалне ципеле за подршку, које се носе услед неког недостатка, вашим стопалима ће сигурно више пријати да не буду заробљена у ципелама или патикама, кад већ не морају.

Извор: telegraf.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА