Најновије

ПИСТОРИЈУС БАНДИТСКИ ПОДМУКЛО: Наоружавамо и Србију и Косово! (ВИДЕО)

Александар Вучић, председник Србије, примио је данас делегацију немачког министра одбране, Бориса Писторијуса, у Београду.

Вучић и Писторијус су разговарали на разне теме које се тичу горућег проблема, а то је Косово и Метохија, а како је наведено, разговор је био “кратак и искрен” без икаквих слагања по питању Космета, али заједничког става да мора бити вођен дијалог и да се не сме дозволити даља ескалација.

Вучић је после састанка рекао да је разговор био отворен и искрен са обе стране, “без рукавица“, и поручио да ће Србија чувати стабилност у регион.

Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да је разговор био кратак, отворен и искрен, те да је закључено да је Србија највећа економија Западног Балкана и партнер Немачке.

Писторијус је нагласио да то што је Србија највећа економија, значи да има и највећу одговорност.

Одговарајући на питање новинара о томе шта ће се предузети поводом забране динара на КиМ, Вучић је рекао да је Србија у тешкој ситуацији, али да ће новац за српски народ, како је рекао, "овако или онако бити обезбеђен".

"Али ја морам да говорим о томе и то ћете чути и у мом говору у Савету безбедности Уједињених нација, ако неким чудом у међувремену не затворе ту седницу, неке од квалификација које ћу први пут да изговорим, а које се тичу стварних процеса који се одигравају на КиМ, и који ће свакако имати правне консеквенце у будућности", рекао је Вучић.

Нагласио је да је ситуација тешка за наш народ, да се Приштина понаша као суверена држава, а да нема одговора од западних партнера – зашто онда позивају Београд на дијалог ако је тако.

Писторијус се надовезао на констатацију Вучића да "нема одговора" и рекао да Немачка разговара са свим актерима на Западном Балкану и са БиХ по питањима унутрашње стабилности, а и са Србијом.

"Јер нам је у интересу да имамо мирни и стабилизовани регион као будућег партнера Европске уније. Подразумева се да разговарамо о свим питањима и Србија је за нас важан партнер, највећи економски чинилац у региону са одговарајућим утицајем. Србија као најважнија земља испољава свој позитивни утицај како бисмо стекли ту дуготрајну стабилност у региону и целој Европи. Западни Балкан је не само културни, географски, него политички део Европе, ту немам никакве сумње", рекао је Писторијус.

Вучић: Косово не може бити наоружавано према међународном праву

Вучић му је одговорио да је сагласан са њим и да није на то мислио, већ да не постоји одговор на два питања - један је прво по ком међународно правном акту Косово може да буде наоружавано, јер тај акт не постоји.

"Постоје само акти појединих држава које су признале независно Косово, као што сте и ви сами рекли, али не постоји ни један међународно - правни акт који би то одобрио. И, са друге стране, што се тиче самог дијалога, ми смо у дијалог позвани, јер другачије видимо правну природу ситуације на Косову. Претпостављам, ако смо ми ту само да верификујемо оно што ће приштинска страна да уради, онда вам ми ту нисмо потребни", рекао је Вучић одговарајући Писторијусу.

Нагласио је да је Србија увек била отворена за дијалог и одлазила на дијалог и да се 11 година чека да неко формира Заједницу српских општина.

"У тих 11 година ми смо учинили бројне уступке и никада то није било довољно, а један једини који је Приштина требало да учини, а то је формирање ЗСО што није уступак, већ би добро дошло свима, они нису учинили“, рекао је Вучић.

Република Српска је такође наравно била тема...

Рекао је да су разговарали и о Републици Српској и да ће се залагати за интегритет те територије.

"Јединствени смо и у томе да са ескалацијом може да буде штете. Мудрост у политичком животу је да морају да се праве компромиси и превазиђе прошлост и да спречимо ескалацију и тензије. Насиље и претње нису средство политичког условљавања", рекао је Писторијус.

Када се ради о Косову и Метохији, Писторијус је рекао да је током посете јужној српској покрајини позвао на дијалог и да је био јасан да се свака легитимна мера мора донети да нико не трпи штету и да постоје прелазни рокови, без заоштравања ситуације.

"Смањивање јединица на Косову је зато важно, као и да Србија настави истрагу о Бањској", рекао је немачки министар.

Додао је да дијалог о нормализацији под посредством ЕУ треба наставити са посвећеношћу због приближавања ЕУ.

"Морају да се наставе и спроводе договорени споразуми и захвалан сам председнику и уверио ме је да од стране Срба не треба очекивати негативан утицај који неће угрозити стабилност у региону", рекао је Писторијус.

Рекао је и да се разговарало о недавно одржаним изборима и да чека извештај.

Како је додао тема је била и рат у Украјини који улази у трећу годину и додао да он представља страшан покушај подривања живота у слободи.

"Урадићемо све да подржимо борбу у Украјини. Није реч о праву јачег, већ о јачању права, због чега су санкције важно средство и зато је важно да се Србија прикључи", рекао је Писторијус.

Писторијус: Наоружавамо и Косово и Србију, али и друге земље...

На питање на основу ког међународно-правног акта Немачка наоружава тзв Косово, Писторијус је рекао да Немачка наоружава “не само Косово, већ и Србију и друге земље, као њен допринос у стабилизацији региона и како би ојачала одбрамбене капацитете сваке државе“.

Истиче да Берлин испоручује искључиво одбрамбено, а не офанзивно наоружање. Додао је и да се, из немачке перспективе, о Косову говори као о сувереној држави.

"Ми смо признали Косово, друге земље то нису урадиле, реч је о мањем броју земаља на свету. То је одлука сваке земље, али независно од питања признања неке земље, захтев овом региону мора да буде, када имамо у виду наш циљ, стабилност у региону као предуслов за заједничко приближавање Европској унији, важни су ту добросуседски односи и то са обе стране. То је основни предуслов за стабилност и ништа ту чињеницу неће променити", поручио је Писторијус.

ЕУ и Русија – Србија мора!

Одговарајући на питање шта се може понудити Србији на путу ка ЕУ, рекао је да за земље Западног Балкана нема пута ка Европској унији преко конфликата у региону.

"Ја мислим да ту није реч о понудама, него о перспективама и то заједничким перспективама. Ја сам још једном нагласио колики значај Немачка придаје приступању Европској унији земаља Западног Балкана", рекао је Писторијус.

Оценио је да Русија има доста утицаја у Србији кроз више канала и навео да Србија мора да нађе свој начин поступања с тим.

"Србија мора да преузме одговорност, своју улогу у региону, како ће комуницирати са свим потешкоћама, са свим стварима које се перцепирају као нека провокација, али нема пута ка Европској унији преко конфликата у региону", поручио је Писторијус.

Погледајте обраћање медијима два политичара у целини:

Прочитајте ОВДЕ о стању на Купјанском правцу фронта

Извор: Правда / РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА