Најновије

УКРАЈИНЦИ НЕШТО КРУПНО КУВАЈУ: Спрема се велики напад на руску територију

Упркос томе што је реч о цивилном објекту, војска Зеленског упорно покушава да га уништи.

Кримски мост који повезује руско полуострво Крим и Краснодарски крај биће уништен до краја године, запретио је командант украјинске морнарице вицеадмирал Алексеј Нежпапа.

"Кримском мосту су одбројани дани. Мислим да не морамо дуго да чекамо – то ће бити сигурно ове године", додао је Нежпапа у интервјуу са Дмитром Гордоном, новинаром и бившим чланом Градског већа Кијева.

Кримски или Керчки мост дуг око 19 километара отворен је четири године након припајања Крима Русији и од тад је кључна рута за снабдевање и логистику полуострва.

НОВИ СИСТЕМИ! Руски „Тобол“ – убица сателита, изазива панику у НАТО

Након избијања сукоба између Русије и Украјине, више украјинских званичника и команданата, укључујући и председника Владимира Зеленског, претило је да ће уништити најдужи мост у Европи, па је тако он више пута, углавном безуспешно гађан ракетама и поморским дроновима.

У октобру 2022, камион напуњен експлозивом експлодирао је док је ишао дуж моста, при чему су страдале три особе и нанета штета која је месецима надокнађивана.. У јулу прошле године, испод конструкције је експлодирао чамац-дрон који је убио два цивила и четрнаестогодишњу девојчицу оставио без родитеља.

Руски председник Владимир Путин описао је напад као "бруталан" и бесмислен из војне перспективе, објашњавајући да се мост више не користи за транспорт борбене опреме и муниције.

"Бизнис инсајдер", међутим, више верује Украјинцима – тврдећи да је то мост од стратешког значаја јер је најкраћи копнени пут до Крима, док га руска војска, према њиховим наводима "користи за транспорт велике количине опреме и војника у Украјину".

Први заменик председника комитета руске Државне думе за питања одбране Алексеј Журављов, раније је, међутим, рекао "да су украјинске оружане снаге имале прилику да дигну у ваздух Кримски мост, одавно би то урадиле".

Журављов је додао да је мост за Запад "као трн у оку", јер сведочи о томе да Русија улаже велике напоре у унапређење и развој полуострва, за разлику од "ранијих привремених власника".

Директор Службе безбедности Украјине (СБУ) Василиј Маљук, такође је, у интервјуу датом крајем године, поручио да ће Кримски или Керечки мост бити "легитимна мета" за Украјинце, упркос томе што је реч о цивилном објекту.

Због оваквих најава и не чуди што је Путин недавно оценио да је Кијев, уз директну подршку страних обавештајних служби, кренуо путем државног тероризма, вршећи диверзије на цивилним објектима, транспортној и енергетској инфраструктури и изводећи терористичке нападе на цивиле и јавне личности.

АЗОВЦИ УДАРАЈУ НА СВОЈ НАРОД! Треба им одузимати имовину, креће лов на Украјинце

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА