Најновије

Британцима се црно пише, старосна граница за пензију се повећава на 71 годуну

Противници предлога за каснији одлазак у пензију кажу да ће тако просечан Британац једва десетак година моћи да ужива у тешко стицаној пензији.

Фото: Pixabay

У Великој Британији се расправља о могућности да се старосна граница за одлазак у пензију повећа са садашњих 66 на 71 годину до 2050. године. Овај предлог је резултат истраживања које је спровео Међународни центар за дуговечност (ИЛЦУК), који је анализирао утицај раста очекиваног животног века и пада наталитета на пензиони систем у Уједињеном Краљевству.

Тренутна старосна граница за пензије у Великој Британији, која износи 66 година, требало би да се повећа на 67 између маја 2026. и марта 2028. године. Очекује се да ће се додатно повећати на 68 до 2044.

Од 1948. до 2010. године, старосна граница за државну пензију била је 60 година за жене и 65 за мушкарце.

Према ИЛЦУК, повећање старосне границе за пензију је неопходно да би се одржао садашњи однос броја радника и пензионера, који је кључан за финансирање државних и приватних пензија. Уједињено Краљевство исплаћује државну пензију која тренутно просечно износи 238 евра недељно, а већина британских пензионера прима и приватну пензију.

Међутим, повећање старосне границе за пензију није једино решење за пензиони проблем. ИЛЦУК, такође, истиче да је потребно улагати у превенцију и лечење хроничних болести, које смањују радну способност и повећавају трошкове здравствене и социјалне заштите.  Потребно је, такође, подстицати имиграцију квалификоване радне снаге, која би надокнадила недостатак домаћих радника.

Предлог ИЛЦУК-а је наишао на различите реакције у јавности и стручној заједници. Неки сматрају да је повећање старосне границе за пензију неизбежно и праведно, јер одражава продужење животног века и омогућава одрживост пензионог система. 

Други сматрају да је повећање старосне границе за пензију нехумано и дискриминаторно, јер ће несразмерно погодити сиромашније и болесније људе, који ионако имају краћи животни век и мање могућности за рад.

Питање старосне границе за пензију је веома осетљиво, јер се тиче будућности милиона људи. Према подацима Светске здравствене организације, просечан животни век у Великој Британији је 81,4 године за оба пола, 79,4 године за мушкарце и 83,4 године за жене. 


Фото: Pixabay

Просечан животни век у Великој Британији се повећавао током 20. и 21. века, захваљујући побољшању здравствене заштите, хигијене, исхране, образовања и социјалне сигурности. Међутим, у последњих неколико година, раст је успорио или се чак и смањио, због фактора као што су гојазност, пушење, алкохол, загађење, неједнакост и пандемија ковида-19.

Противници предлога за каснији одлазак у пензију кажу да ће тако, просечан Британац само десетак година моћи да ужива у тешко стицаној пензији.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА