Најновије

Да ли знате зашто су Хрвати 1990. окренули споменик бану Јелачићу?

До 1947. године када су га уклонили комунисти, споменик је био окренут према северу, а када је поново враћен на своје старо место, 1990. године, он је окренут ка југу...

Споменик бану Јелачићу на истоименом тргу у Загребу је једна од знаменитости хрватске престонице. Споменик је постављен 1866. године и представља Јосипа Јелачића који је спада међу најзнаменитије личности хрватске историје. Он је представљен на коњу, са сабљом испруженом у десној руци.

До 1947. године када су га уклонили комунисти, споменик је био окренут према северу. Становници Загреба кажу да је он био окренут ка Мађарској која је кроз историју гушила хрватски идентитет. Постоји и немушта теорија да споменик није био окренут ка Мађарској већ најнасељенијем делу града.

Ипак, када је споменик поново враћен на своје старо место, 1990. године, он је окренут ка југу. Није било званичног објашњења зашто је то урађено али постоје назнаке да је то била порука Србима који су у то време живели у Хрватској. Сабља у руци бана је практично била усмерена према подручјима са већински српским становништвом. Оно је након 1995. године углавном протерано.

Извор: Правда 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА