Најновије

ДРОНОВИ У "ЈАТИМА": Најефикаснија тактика на фронту

Један од водећих експерата у области вештачке интелигенције академик Руске академије наука Игор Каљајев сматра да је тактика деловања беспилотних летелица у „јатима“ најефикаснија у борбеним условима.

„Пре свега, то даје могућност преживљавања, јер се јато састоји из великог броја борбених јединица. Тако да уништавање једне или чак њих неколико не доводи до губитка борбених могућности осталих дронова“, рекао је руски научник.

Нагласио је да то омогућава смањење финансијских трошкова, као и уштеду на времену.

„Једноставније, брже и јефтиније је развити и произвести велики број једноставних борбених јединица које су потребне за организовање јата, него направити једну „супермашину“, појаснио је он.

Истакао је да је важна и брзина реаговања.

„Пошто свака борбена јединица која је део јата не зависи од осталих и може сама да одлучује о својим акцијама, време реакције јата на промену борбене ситуације се драстично смањује“, рекао је Каљајев.

Руски научник је пре 16 година био коаутор чланка „Војна роботска техника: Избор пута“ у коме се говори о томе да ће се у будућности користити релативно једноставни и јефтини дронови, односно роботска техника, као наоружање и војна техника која делује у групи.

Каљајев је закључио да су се сви резултати тестирања, која су спроведена последњих 20 година, потврдили током примене дронова у специјалној војној операцији. Додао је да су управо једноставни и јефтини дронови, као и морски дронови без посаде, доказали ефикасност у специјалној операцији, као и да њихова примена у јатима вишеструко повећава резултате.

Украјински напади на територију Русије: Скупо плаћен покушај пропаганде

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА