Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС: Руси су господари електронског ратовања

Дронови су постали кључно оружје украјинског сукоба, али руске могућности електронског ратовања и недостатак координације између украјинских трупа, доводе Украјину у неповољан положај пред непријатељем, пише "Њујорк тајмс".

Украјинци су се неко време добро сналазили са самодетонирајућим дроновима које су користили као домаће пројектиле и чинило се да су пронашли ефикасну алтернативу артиљеријским гранатама.

Међутим, сада Оружане снаге Украјине имају више неуспешних него успешних дана на бојном пољу, будући да су, након година усавршавања својих способности, способности руске војске за електронско ратовање постале једно од њених најстрашнијих оружја.

"Украјински дронови коришћени као вођени пројектили, били су ефикасни у нападима на руске ровове и возила, а драгоцена артиљеријска муниција била је резервисана за одбијање руских копнених напада. Али руска војска је од тада побољшала своје могућности ометања и користи лоше временске прилике у своју корист, напредујући чак и по магли и киши када дронови имају потешкоћа у летењу", указује лист.

Недостатак шире командне структуре способне да координира јединице беспилотних летелица широм линије фронта често доводи до конфузије међу украјинским трупама. Украјински оператери дронова понекад потпуно губе везу са својим летелицама. 

Русија тренутно има више опреме за електронско ратовање, а ова техника, како  објашњава "Њујорк тајмс", способна је да потисне украјинске сигнале, радећи на истим фреквенцијама и са већом снагом. Поред тога, руске трупе такође показују бољу координацију између својих јединица од украјинских оружаних снага.

Украјински војници, команданти и војни аналитичари рекли су "Њујорк тајмсу" да руски системи електронског ратовања врше притисак на ионако ограничене испоруке дронова украјинских Оружаних снага, и прете да ову кључну компоненту украјинског арсенала ставе ван употребе, у тренутку док Русија почиње да масивно производи беспилотне летелице.

Прочитајте ОВДЕ о новој изјави Путина о нуклеарном оружју

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА