Најновије

НОВИ УДАР НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Санкције Додиковим сарадницима

Јелена Пајић Баштинац, Бранислав Окука и Сребренка Голић су на новој листи санкција јер су учествовали у организацији Дана Републике Српске, 9. јануар?

Министарство финансија САД-а увело је нове санкције званичницима Републике Српске, и то, како је наведено, због "нарушавања Дејтонског мировног споразума", односно прославе Дана Републике Српске.

На листи америчких блокада нашле су се тако три особе које су "директно учествовале у организацији неуставног Дана Републике Српске 9. јануара" - Јелена Пајић Баштинац, Бранислав Окука и Сребренка Голић.

"Ови појединци су олакшали Додикове напоре да подрива Дејтонски мировни споразум и ауторитет Уставног суда БиХ и високог представника. Сједињене Државе су дубоко забринуте због континуираних покушаја подривања Дејтонског мировног споразума и Устава Босне и Херцеговине, као кључне институције које су инструменти мира и стабилности у региону", рекао је подсекретар Трезора за тероризам и финансије Брајан Е. Нелсон.

Из Амбасаде САД у БиХ наиме, огласили су се још уочи 9. јануара на друштвеним мрежама, тврдећи да је прослава Дана Републике Српске неуставна, те истакли да су Сједињене Државе деловале "како би се позабавиле оваквим антидејтонским акцијама у прошлости и неће оклевати да то учине поново у будућности".

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је тада Амбасади САД у Сарајеву и амбасадору Мајклу Марфију да су изопштени из Републике Српске, да са њима не сарађују и да нису добродошли.

Што се тиче обележавања 9. јануара као Дана Републике, Додик је поручио америчком амбасадору Мајклу Марфију да ће се то наставити док је народа Републике Српске.

СРБИ У КОСОВСКИМ ЗАТВОРИМА: Оптужен за ратни злочин пошто је стан убијене мајке укњижио на своје име

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА