Најновије

ОСМАНИЈЕВА СА ЕСКОБАРОМ: Решићемо динар

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је данас да ће у сарадњи са савезницима бити решено питање динара.

Она је то рекла на конференцији за новинаре, након састанка са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, а поводом уредбе о забрани динара такозване Централне банке Косова, преноси Коха.

Због уредбе, која је ступила на снагу 1. фебруара и према којој је једина валута за готовинско плаћање евро, доведена је у питање егзистенција и опстанак Срба на КиМ, пошто своја примања од државе Србије добијају у динарима.

Османи је на конференцији рекла и да очекује да се процес смене такозваних градоначелника на северу КиМ обави у предвиђеним роковима, преноси Економија онлајн.

"Процес смене градоначелника четири општине са севера Косова одвија се у складу са законом утврђеним процедурама и административним упутствима како би грађани северних општина могли да остваре своје право гарантовано законом о локалној самоуправи. Очекујемо да ће се овај процес одвијати у оквиру уставних и законских параметара и у задатим роковима", рекла је Османи.

Избори за смену градоначелника Албанаца у четири општине са српском већином - Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку заказани су за 21. април, а након петиције грађана.

Такозвани градоначелници изабрани су у априлу 2023. године на изборима на које је изашло свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, када је гласало само 13 Срба.

Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 одсто становништва, налазе градоначелници Албанци.

Прочитајте ОВДЕ шта је Захарова поручила Макрону

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА