Најновије

ДОДИК: Српска може да функционише и у условима подмуклих притисака

РС успешно сервисира све обавезе, нисте нас учинили лошим упркос свим вашим настојањима да нам загорчате живот свих ових 30 година, рекао је председник Српске коментаришући изјаве америчког званичника Габријела Ескобара.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска може да функционише и у условима озбиљних подмуклих притисака које врши заменик помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар и његова структура у БиХ предвођена америчким амбасадором у БиХ Мајклом Марфијем, који сваког дана смишља шта ће лоше учинити Српској и српском народу.

"Они се јеже од помисли да овде не управљају на начин како желе и ту Република Српска показује своју снагу. Они покушавају да развале Дејтонски мировни споразум, а за то криве нас. Зато Република Српска има снагу", рекао је Додик за Срну.

Он је нагласио да Америка 30 година покушава да развласти Републику Српску у БиХ.

Додик је истакао да ни последње Ескобарове изјаве нису случајне и долазе у данима када БиХ треба да добије статус преговарача са ЕУ.

"Веома је индикативно да управо Америка са неколико својих иступа последњих дана, својим подмуклим активностима покушава да усложни политичку ситуацију у БиХ. Они нема шта не чине - санкционишу нас, прете банкама да не сарађују са владом, са властима Српске, оптужују Додика, провлаче ме кроз извештаје, сметају им наше везе са председником Русије Владимиром Путином, што добијамо преговарачки статус са ЕУ. Када говоре о нечему другом, дебело лажу", нагласио је Додик.

Он је рекао да је Ескобар првак света у тим сплеткарошким радњама на Балкану, који се меша и у унутрашња питања Црне Горе до мере да каже да демократски изабрани представници не могу да буду укључени у владу, те да није ни чудо што се поново обрушио на Републику Српску, нападајући је из Приштине и то са лажима у вези са бројем становника.

"То су старе методе истрошене империје којој смо ми мали велика мета зато што им делује да им је згодно да могу да показују своју силу на нама", навео је Додик.

Према његовим речима, стварна намера је да Република Српска буде приказана као лоше место и да не може да живи наводно без њихове помоћи и подршке.

Он је навео да су све то лажи и да Република Српска успешно сервисира све обавезе.

"Република Српска има своје економске проблеме, то није спорно, али су ти проблеми највише због блокада које они тренутно спроводе према Српској, а тиме и БиХ. Онемогућавају нас да радимо са нашим кинеским партнерима, прете НАТО-ом, лажним високом представником, прете свим и свачим малој Републици Српској, тврдећи да је она лоша, да не може неке ствари. Па кад је тако Република Српска лоша што нас не пустите на миру? Нисте нас учинили лошим упркос свим вашим настојањима да нам загорчате живот свих ових 30 година", рекао је Додик.

Он је указао да је политика Америке једна од најлицемернијих на овом простору, да Ескобар покушава да посеје још више проблема на Балкану и да Ескобарове шупље приче више говоре о томе да је Америка што се тиче политике у региону у озбиљној кризи, превише запетљана у лажима, између осталог, и о томе како води дијалог између Београда и Приштине, а 600 посто је на страни премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија и онога што он ради.

Он је рекао да је Ескобар лажна појава која се упетљала до те мере да не може да извуче ништа што би било сувисло и што би било корисно, који поново лаже у име НАТО-а и прети том алијансом.

"НАТО не представља Ескобар, већ Јенс Столтенберг", нагласио је Додик.

О је истакао да би Република Српска по свим билансима, по својој територији, по вољи људи, по функционалној власти коју има, апсолутно могла да буде самостална и да то није никакав проблем.

"И Ескобар то савршено добро зна и зато намерно враћа тему о неком одвајању, сецесији. Он говори како Република Српска не би била одржива ако би била независна, а савршено добро зна да би Српска била далеко самоодрживија и могла да функционише далеко боље него БиХ коју он тако упорно покушава да намеће свима ове на овим просторима", рекао је Додик.

Додик је нагласио да је једино могуће да се одржи мир у БиХ то да се сви врате изворном Дејтону.

"БиХ може имати смисла и опстати једино уз изворни Дејтонски мировни споразум. Они су против тога, покушавају да развале Дејтонски споразум, а за то криве нас и зато Република Српска има снагу", рекао је Додик.

ПЕСКОВ ОТКРИВА: Губици украјинских диверзаната који су покушали да...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА