Најновије

ШИПТАРИ ОБРАЗА НЕМАЈУ: Пласирали бруталне лажи о Мартовском погрому над Србима

Српска листа је данас, уочи годишњице Мартовског погрома и етничког чишћења српског народа, реаговала на, како су навели, лажи које је партија "Самоопредељење" премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија објавила о том догађају, оцењујући да то представља наставак опасне политике мржње и идеологије зла према Србима и свему српском од стране Приштине.

У саопштењу се истиче да онај ко негира злочин и замењује жртву са агресором, спреман је да злочин и понови, чега смо сведоци и данас, свакодневним нападима на српски народ на Косову и Метохији, пуцањем у српску децу, хапшењима, пребијањима, скрнављењем српских гробова и костију предака.

"Циљ оваквих срамних и гнусних Куртијевих натписа јесте искривљивање истине и стварање лажног наратива о овим догађајима који су и даље жива рана у сећањима Срба који су ово страдалништво доживели", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, статистика злодела и размере овог етничког чишћења са којим су се у 21. веку пред очима међународне заједнице суочили Срби, даје бројеве које су објавили и Савет Безбедности Уједињених нација, УНМИК, ОЕБС, Европска унија и сви светски релевантни медији и који говоре о позадини овог организованог злочина.

"И данас застрашујуће звучи више од 4.000 протераних Срба, осам убијених на свом кућном прагу, више стотина повређених, уништено или тешко оштећено више од 35 цркава и манастира, а међу њима и оних на листи Унеско попут Богородице Љевишке, уништено близу 1.000 српских кућа, етнички очишћено девет села и и шест градова од српског народа, уништено и оскрнављено преко 10.000 икона, и у потпуности спречен повратак расељених на Косово и Метохију", наводе.

Подсећају и да је подсекретар Генералне скупштине УН за мировне операције Жан Мари Геноно у Савету безбедности у извештају истакао: "Иако су на почетку изгледале спонтано, демонстрације су брзо преузели организовани елементи са интересом да протерају косовске Србе са Косова и угрозе међународно присуство тамо. Напад који су предводили екстремисти косовских Албанаца на заједнице косовских Срба, Рома и Ашкалија била је организована, широко распрострањена и циљана кампања."

Представници Српске листе указују и на то да ниједан релевантан међународни извор није установио везу или одговорност Срба за несрећно утапање албанских дечака у селу Чабра и да су то навели у свим својим извештајима, али да су у тим извештајима јасно навели да је погром над Србима био организован и добро припремљен са циљем прогона свега српског, као и да су етничком чишћењу Срба допринели запаљиви медијски извештаји.

"Више од Куртија би Срби волели да се 17. март 2004. и сви злочини пре и након њега никада нису догодили, али је наша обавеза да негујемо сећање на ово етничко чишћење и не дозволимо да лаж сакрије истину, да се злочинци изједначе са жртвом, нити да им се злочин опрости, те да се за своја злодела казне у складу са законом", наводи се у саопштењу.

Додају и да као да није довољно што Курти свакога дана својим изјавама и неделима подиже тензије, прогони све што је српско, отима српска имања, српске цркве, прети и протерује Србе већ да жели да лажним наративима сакрије злочине који су почињени над нашим народом и сачува организаторе и извршиоце ових злочина од процесуирања и санкционисања.

"Самоопредељење" је раније, поводом годишњице догађаја од 16. марта 2004. године, оптужило УНМИК и Кфор да нису реаговали када су на, како кажу, "мирне албанске демонстранте пуцали криминалци" у северном делу Косовске Митровице.

Покрет "Самоопредељење" је саопштио да је прошло 20 година од страдања тројице албанских дечака у селу Чабра код Зубиног Потока, наводећи да су дечаци "из страха од групе Срба скочили у реку и изгубили живот", што је био повод за "мирне демонстрације Албанаца широм Косова", преноси Косово онлајн.

У саопштењу су истакли да Кфор и Унмик нису реаговали на то што су "Срби пуцали на мирне албанске демонстранте".

"Самоопредељење" такође каже да ће "захтевати правду" за тада изгубљене животе, пошто је у тим нередима живот изгубило 19 особа, од којих 11 Албанаца.

Канцеларија за КиМ: Подмуклост, дрскост и цинизам

Опасна замена теза, дрскост и цинизам који избијају из сваке речи данашњег саопштења Куртијевог покрета Самоопредељење о Погрому који су Срби доживели 17. марта 2004. није ништа друго него позив на нови линч Срба на Косову и међународна заједница не сме остати нема на ову врсту претњи и манипулисања чињеницама, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Из Канцеларије за КиМ поручују да је суштина Куртијеве иделогије мржња према српском народу и да је њен крајњи циљ етничко чишћење

"Подмукли памфлет Самоопредељења, у којем се мартовски погром 2004. године описује као миран протест, а Срби поново лажно оптужују за утапање три албанска детета у селу Чабра, што је тада демантовала и УНМИК полиција истакавши да је реч о случајном и трагичном догађају, потврђује очигледно - да је суштина Куртијеве иделогије мржња према српском народу и да је њен крајњи циљ етничко чишћење.  Баш као и 2004. године, албански шовинисти покушавају да злоупотребе трагичну смрт деце како би рационализовали своје подмукле намере према српском народу, а Куртијева идеологија приказује се у свом правом злочиначком светлу", пише у саопштењу.

У саопштењу Канцеларије за КиМ се наводи да фалсификовање историје и лажи којима се Куртијева шовинистичка организација служи, како би прикрила чињеницу да је мартовски погром над српским народом 2004. године био дуго планиран и политички инспирисан, само потврђују да је централна идеја албанске врхушке у Приштини Косово и Метохија без Срба. 

"У том светлу сва Куртијева објашњења и оправдања његових једностраних потеза и институционализованог насиља усмереног против српског народа нису ништа друго до најобичнија лаж и прављење алибија за спровођење коначног решења српског питања на Косову и Метохији.  Још једном упозоравамо да се пред очима света реализује план прогона српског народа се Косова и Метохије и да Курти то и не крије, што нас неминовно води у дестабилизацију ширих размера. То се може спречити само одлучним изоловањем Куртија и забраном његове иделогије зла, у супротном на Косову и Метохији неће бити мира и стабилности, а последице ће бити непоправљиве и далекосежне", пише у саопштењу.

Прочитајте ОВДЕ више о уласку Заветника у нову владу Србије

Извор: Правда.рс / РТ Балкан / Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА