Најновије

"Нова резолуција о Сребреници - доказ да БиХ спољнополитички не може да функционише"

Српски дипломата Дарко Танасковић рекао је да је амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија својим незаконитим поступањем у случају подношења у УН евентуално нове резолуције о Сребреници само приложио додатни доказ да садашња БиХ спољнополитички не може да функционише, односно да њена јединствена спољна политика не постоји.

Фото: flickr

Танасковић је рекао да нису изненађујући за сада званично непотврђени наговештаји о томе да би Лагумџија могао покушати да у УН издејвствује усвајање резолуције о наводном геноциду у Сребреници, али да то, уколико би се нашло пред Саветом безбедности УН, неће проћи због вета Русије.

Он је нагласио да је резолуција о Сребреници недосањани сан, трајна опсесија и дипломатски задатак амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије за који овлашћење и инструкцију није прописно добио из Сарајева, већ из неког другог центра.

Танасковић је подсјетио на неуспех Лагумџије да 2015. године док је био министар иностраних послова у Савјету министара заједно са Британцима прогура такву резолуцију у УН као круну његовог углавном неуспешног, а претенциозног министровања.

- Сада, као стални представник у УН, без сагласности Председништва БиХ, дакле илегално, вероватно удружен са истим дежурним белосвјетским мешетарима, желио би можда да поправи утисак - рекао је Танасковић за Вечерње новости.

Према његоовом мишљењу, разлози за поновно настојање да се прогура оваква резолуција су то што бошњачка политичка и интелектуална елита никако не може да се "одлепи" од улоге жртве, као кључног аргумента антисрпског деловања.

Други разлог је, навео је Танасковић, то што је због украјинске кризе појачан приотисак на Републику Српску, али Србију и укупан српски национални корпус, па сви у суседству који нису склони Србима хрле да се прикључе тој пропагандној хајци.

Када је реч о Косову и Метохији, Танасковић је истакао да Приштина доследно спроводи метод повремених удара на српску заједницу како би капитализовала околности које после тога настају и ојачала своју позицију у преговарању са Београдом.

Он је као пример навео да Американци, као највећи покровитељи Приштине, прво су критиковали укидање динара на Косову и Метохији, а сада се задовољавају захтевм да се посљедице по Србе тог агресивног чина решавају кроз дијалог, уместо да издејстувју да се та спорна одлука повуче, док Запад ћути.

Он је рекао да се премијеру самопроглашеног Ксоова Аљбину Куритју и "његовој дружини" жури да Србија призна лажну државу Косово, је рима назнака да нее дуго трајати актуелни стицај околности.

Министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић рекао је да је упознат о томе да амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија припрема резолуцију о Сребреници и изразио наду да ће се тај документ о којем не постоји став Председништва БиХ у априлу наћи на седници Генералне скупштине УН.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић информисала је председника 78. заседања Генералне скупштине УН Дениса Франсиса да Председништво није консултовано о новој резолуцији о Сребреници, истичући да се било какве активности те врсте сматрају унилателарном акцијом.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, на чијем челу је био Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 светских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом месту.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА