Најновије

КИЈЕВ У ПРОБЛЕМУ: Украјина спушта старосну границу за мобилизацију

Посланици највише разматрају аутоматску демобилизацију, која би значила ограничавање војног рока на 36 месеци, без обзира на став главнокомандујућег, открила је посланица Раде.

Одлука о спуштању старосне границе за мобилизацију у Украјини већ је донета, а одговарајуће мере биће утврђене крајем марта, сматра посланица украјинске Раде Ина Совсун, јавља Ал Џазира.

Посланица је додала да је оно о чему се тренутно највише разговара у Ради могућности ротације војних лица на сваких шест месеци, као и то да се војни рок ограничи на 36 месеци. Совсунова даље наводи да посланици желе да демобилизација на крају овог периода постане "аутоматска", односно, да она не зависи од одлуке главнокомандујућег.

Ал Џазира на ово додаје да би то уједно значило и да би искусни украјински војници могли да напусте ратиште у марту 2025, преносе "РИА Новости".

Коментар из Раде на тему спуштања старосне границе оних који могу бити мобилизовани уследио је истог дана када је и амерички сенатор Линдзи Грем изјавио да би Украјинци требало да одлазе на фронт без обзира на ограничење у узрасту. Како јављају медији, Грем се током посете Кијеву изненадио када је чуо да су регрутацији у Украјини подложни само старији од 27 година.

"Не могу да верујем да се прихватају само старији од 27 година. Морате да служите, и то не са 25 или 27", поручио је овај амерички политичар, који је иначе познат и по још једној фрази: "Руси умиру, (то је) најуспешније трошење америчког новца." 

(НЕ)ОЧЕКИВАНО ПРИЗНАЊЕ КИЈЕВА: Половину украјинског буџета субвенционише Запад

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА