Најновије

У ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ СТИГЛО ПИСМО: Тражи се отварање преговора с БиХ

Дански министар спољних послова Ларс Локе Расмусен ипак мисли да је БиХ пуно напредовала, али остало је још доста посла и да је стање крхко.

Више држава чланица Европске уније позвало је данас Европски савет да на самиту у четвртак и петак одобри почетак преговора са БиХ и усвоји преговарачке оквире с Украјином и Молдавијом.

Уочи кључних овонедељних расправа и одлука за БиХ, министри или државни секретари седам земаља чланица послали су заједничко писмо у којем траже од челника ЕУ да одобре отварање преговора с БиХ.

"Очекујемо да ће Европски савет ове седмице отворити преговоре с БиХ и позвати Европску комисију да предложи преговарачки оквир. То би била снажна порука проевропским снагама у БиХ, показало би да се реформе исплате те би то охрабрило остале земље западног Балкана и три земље на истоку Украјину, Молдавију и Грузију", рекла је државни секретар у хрватском министарству спољних послова Андреја Метелко Згомбић.

Аустријска министарка за европске послове Каролине Едтстадлер каже да се у новим геополитичким околностима више не поставља питање треба ли се ширити, него када.

"Није више питање да ли, него када. То је врло велика, позитивна промена и сада је време да искористимо овај моменат за БиХ, која је посљедњих месеци постигла велики напредак", рекла је она.

Дански министар спољних послова Ларс Локе Расмусен, чија се земља спомињала као једна од две које су уздржане према отварању преговора с БиХ, рекао је да дели оцену коју је дала Европска комисија.

"Након умора од проширења, сада се расположење променило и слажем се да треба да буде на дневном реду ЕУ, али не смемо да одустанемо од темељног приступа. Подржавамо оцене Комисије за Украјину и Молдавију да су спремне за преговоре. БиХ је пуно напредовала, али остало је још доста посла, стање је крхко. Ми подржавамо оцене Комисије и спремни смо да подржимо све три земље", рекао је Расмусен.

Хрватски посланик Тонино Пицула рекао је да је "чекаоница за чланство у ЕУ постала претрпана и да је треба полако празнити".

Рекао је да процес проширења треба ићи руку под руку с реформама ЕУ које су потребне да би примили нове чланице.

"Поздрављам оцену Комисије о БиХ и верујем да процес проширења треба ићи руку под руку с реформама ЕУ које су потребне да бисмо примили нове чланице", каже Пицула.

Писмо су потписали хрватски државни секретар Андреја Метелко Згомбић, аустријска министарка за ЕУ Каролине Едтстадлер, чешки министар за европске послове Мартин Дворчак, заменица грчког министра спољних послова Александра Пападопоулоу, италијански министар европских послова Рафаел Фито, словачки државни секретар Марек Ешток и словенски државни секретар Марко Штуцин.

"Верујемо да је битно искористити замах и прилику која се пружила те одлучити да се преговори с БиХ отворе. То ће БиХ чврсто учврстити на њеном путу ка ЕУ и приближити је за још један корак ЕУ. Неуспех у томе ослабио би улогу ЕУ на западном Балкану и послало негативну поруку целој регији, којој смо обећали пре више од 20 година да јој је будућност у ЕУ", наводи се у писму.

КУРТИ ПРИЗНАО: Вратили смо земљу Високим Дечанима у замену за чланство у Савету Европе

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА